SOSYALİZM

Sovyet deneyi

Metin Çulhaoğlu, “Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri” kitabında reel sosyalizmin neden yıkıldığına ilişkin soruya cevaplar geliştirirken, Sovyet deneyinin 1917 yılından itibaren içinden geçtiği süreçleri ele alıyor. Yıkılıştan iki yıl önce kaleme alınan kitapta Çulhaoğlu, bundan sonra gündeme gelecek yeni bir devrimin, kuruluş dönemi niyetler ve tarihten alınan dersler ne olursa olsun Sovyet deneyimini anımsatan adımlar atılması gerekliliğine işaret eder.

Reşat Fuat Baraner

Bu miras yüz yıllar boyunca emekçi halkın mücadelesine ışık tutmaya devam edecek. Türkiye’nin genç işçileri ve komünistleri yılgınlığa düştükleri anlarda, Reşat Fuatların devrimci yaşamlarını hatırlayacaklar…

Dönemin güncellikleri, güncelin yolları

İşçi sınıfına dışarıdan bilinç taşıma, toplumsal muhalefetin özlem ve taleplerini sosyalizme yönlendirme noktasında öncülük etme ve bütünlüklü bir siyaseti geliştirme anlamında Leninizm hala günceldir ve parti kadroları olmazsa olmazdır. TİP, şimdi bu boşluğu tespit etmiş ve boşluğu doldurmak üzere yola koyulmalıdır.

Reel sosyalizmin geleceği

Michael Lebowitz, “Reel Sosyalizmin Çelişkileri” kitabında sosyalist ülkelerdeki çözülme konusunda pek çok soru ortaya atıyor. Çözülmenin nedenini halkın öz örgütlenmesinin demokratik biçimde kurulamaması, kapitalizmin doğum lekelerini taşıyan insanların dönüştürülememesi, yeni insanın yaratılamaması gibi argümanlara dayandırıyor ve 21. yüzyılın sosyalizmi için önemli ipuçları veriyor.

Patatesli yumurta ve devrimcilerin evi

Eulália’nın Evi; İspanya'da Franco'yla mücadele etmenin, Hitler'le, Mussolini'yle ve hatta Salazar'la mücadele etmekle aynı anlama geldiğini, bizzat savaşanların gözünden, onların deneyimlerinden damıtarak okurla paylaşıyor.