Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

KİRAZ ÇİÇEKLERİNİN ALTINDA – ANGO SAKAGUÇİ

İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya’sının ruh hâlini ve ülkedeki kimlik bunalımını en iyi yansıtan yazarlardan biri olan Sakaguçi, Kiraz Çiçeklerinin Altında’da korku, travma ve ölümle yüklü iki uzun öykü anlatıyor. Kitaba adını veren ilk öyküde âşık olduğu kadın için kente taşınan yabani bir haydut medeni yaşama ayak uyduramaz ve seri cinayetler işlemeye başlar. Haydudun korktuğu tek şey ise kiraz çiçekleriyle dolu ıssız bir koruluktur. İkinci öykü “Aptal”da Amerikan hava saldırıları yaşadığı mahalleye yaklaşan İzava bir sabah uyandığında dolabına saklanmış bir kadın bulur. İzava kadını hem bombardımandan hem de yaşadığı trajik hayattan kurtarmak zorundadır.

KÜNYE: Kiraz Çiçeklerinin Altında, Ango Sakaguçi, çeviren: Edanur Adalıoğlu Şen, İthaki Yayınları, 2023, 80 sayfa.

ACI OTLAR – MARGA MINCO

Acı Otlar, 1920’de Hollanda’da Yahudi bir aileye doğan ve bugün 103 yaşında olan Marga Minco’nun özyaşam öyküsünden esinlenen bir roman. Minco kalabalık bir ailenin soykırımdan kurtulan tek üyesi. Minco bize savaş meydanlarını, toplama kamplarını, direnişi vs. değil, gündelik hayatın rutininde, içinde bulundukları düzenin hiç sarsılmayacağını düşünen insanları anlatıyor. Onlarca dile çevrilen, yayımlandığı 1957 yılından bu yana uluslararası bir bestseller olan Acı Otlar, Anne Frank’ın Hatıra Defteri’nin yanına konulabilecek bir kült kitap.

KÜNYE: Acı Otlar, Marga Minco, çeviren: Leyla İleri, Doğan Kitap, 2023, 144 sayfa.

VIRGINIA WOOLF – JACOB’IN ODASI

Jacob’ın Odası, Virginia Woolf’un yazarlık hayatında geleneksel anlatıdan modernist deneysel anlatıya geçişi simgeleyen bir kilometre taşı. Edward Çağı İngilteresi’nde başlayan Jacob’ın Odası, Jacob Flanders’ın gençlikten yetişkinliğe geçen deneyimlerini çoğunlukla hayatına giren kadınların gözünden ve dolaylı bir anlatımla betimler. Jacob’ın Cornwall’dan Londra’ya, İtalya’dan Yunanistan’a dek uzanan serüveni karakterlerin zihinlerindeki izlenimler, düşünceler ve tesadüflerin akışıyla anlatılırken geleneksel romanın çizgisel ve bütünsel zamanından farklı bir kurmaca zaman ve yeni bir anlatı tekniği romanın merkezine yerleşir. Virginia Woolf’un kendine özgü yenilikçi ve deneysel anlatım tarzını ilk defa denediği Jacob’ın Odası yazarın romancılığındaki kritik dönüşümün özgün bir dışavurumu.

KÜNYE: Virginia Woolf, Jacob’ın Odası, çeviren: Fatih Özgüven, İletişim Yayınları, 2023, 268 sayfa.

FOTOĞRAFLARIN ANLATTIĞI – CHRISTINE ULIVUCCI

Neden bazı insanlar tüm zamanlarını çevrelerinin fotoğrafını çekerek geçirirler? Fotoğraflar neden bazı ailelerde daha göz önündeyken başka ailelerde ortada görünmez? Fotoğraflar ailemizin bilinçdışıyla ilgili neleri açığa vurur? Aile fotoğraflarını, otoportreleri, tatil, ev ve manzara fotoğraflarını okumayı öğreten bu güzel denemede Christine Ulivucci, görüntülerin mahrem sırlarımızı ve yaralarımızı nasıl içinde barındırdığını ve bizi nasıl iyileştirebileceğini gösteriyor.

KÜNYE: Fotoğrafların Anlattığı: Aile Belleğini Yeniden Okumak, Christine Ulivucci, çeviren: Zehranur Yılmaz Kahyaoğlulları, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 240 sayfa.

ROMANTİKLER NEDEN ÖNEMLİDİR? – PETER GAY

Ünlü tarihçi Peter Gay 18. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar resimde, edebiyatta ve müzikte, Schlegel, Novalis, Wilde, Beethoven gibi isimlerin yanı sıra nüfuzlu galeri müdürlerinin, sanat tüccarlarının izlerini sürerek romantik akımı incelemeye girişiyor. Romantizmi tanımlamanın en sağlıklı yolunun onu tek bir romantizm değil farklı “romantizmler” olarak kavramlaştırmaktan geçtiğini savunan Gay bu kısa ama kapsamlı kitabında romantizmin doğasına ve köklerine dair yeni ve özgün düşünceler ortaya koyuyor.

KÜNYE: Romantikler Neden Önemlidir?, Peter Gay, çeviren: Kerime Dalyan, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 112 sayfa.

BÜYÜK CENNET DÜŞÜ - SAM SHEPARD

Modern Amerikan edebiyatının önde gelen isimlerinden Sam Shepard, Büyük Cennet Düşü’nde yer alan on yedi öyküde bize gerçekle hayalin birbirine karıştığı, kimi zaman ayırt edilemez hale geldiği manzaralar sunuyor: Evini terk eden bir adam, yolun ortasında yaralı bir şahinle karşılaşan kadın, verdiği partide misafirlerden birine silah doğrultan bir başkası. Zalimlikle uysallığın, hüzünle sevincin birbirine geçtiği öykülerde, ister gerçek bir araba yolculuğu ister bir hayat yolculuğu olsun, hep bir yolda olma hali söz konusu. Öykücülüğü, oyun yazarlığı, oyunculuğu ve yönetmenliğiyle çok yönlü bir yaratıcı kimliğe sahip Sam Shepard, okuru bu yolculuğa birlikte çıkmaya davet ediyor.

KÜNYE: Büyük Cennet Düşü, Sam Shepard, çeviren: Oben Karasaka, Everest Yayınları, 2023, 144 sayfa.

TÜRKİYE’DE SANATIN TARİHİ: MÜZE – KOLEKTİF

Türkiye’de Sanatın Tarihi dizisi, Türkiye’de sanatı şekillendiren ve sanatın kurumsallaşması tartışmasına temel olan konularıyla çok görüşlü bir sanat tarihi yazımına katkıda bulunacaktır. Dizinin ilk kitabı olan Müze, bu kapsamda, sanat müzesine dair teorik ve eleştirel bakış açılarını farklı bağlamlarda tarihsel bir çerçevede tartışıyor. Kitap, sadece profesyonellere değil, amatörlere, sanatı yatırım aracı olarak gören ve bilgi sahibi olmak isteyen koleksiyonerlere, sanatın iletişim gücünü keşfetmiş sponsor ve kurumlara, sayısı giderek artan müze ve müze çalışanlarına, özetle çok geniş bir hedef kitleye ulaşmayı amaçlıyor.

KÜNYE: Türkiye’de Sanatın Tarihi: Müze, derleyenler: Esra Aliçavuşoğlu, Ayşe H. Köksal, Tellekt Kitap, 2023, 360 sayfa.

KAYIP UYGARLIKLAR VE DİLLER – TÖRE SİVRİOĞLU

Bu “tarih kitabı” insanın “Nereden geliyor, nereye gidiyoruz?” merakına dair önemli konu başlıkları üzerine, her açıdan güvenilir, doğrulanabilir ve nesnel bir tarih anlatısını içeriyor. Ulaş Töre Sivrioğlu’nun çalışmalarındaki malumatfuruş olmaktan uzak ama bilgiyi en özlü hâliyle, en gerekli detaylarına kadar veren, bunu oldukça analitik bir metodu izleyerek yapan üslubu okudukça kendisine hayran bırakacak.

KÜNYE: Kayıp Uygarlıklar ve Diller: Büyük Arkeolojik Keşiflerin Öyküsü, Töre Sivrioğlu, Kafka Kitap, 2023, 232 sayfa.

ELMER VE BALİNALAR – DAVID McKEE

Elmer ve kuzeni Wilbur, balinaları görmek için sahile gitmeye karar verir. Ancak denizde kaybolduklarını fark ettiklerinde, yolculukları beklediklerinden çok daha maceralı bir hal alır. Peki kıyıya dönmelerine balinalar yardım edebilecekler mi?

KÜNYE: Elmer ve Balinalar, yazan ve resimleyen: David McKee, çeviren: Mehmet Erkurt, Mundi Kitap, 2023, 32 sayfa.

TAM YERİMİ BULDUM – NAOMI JONES & JAMES JONES

Kahramanımız Üçgen, dairelerle oynarken bir türlü onlar gibi yuvarlanamıyor ya da kareler gibi üst üste çıkamıyordu. Kendine tıpatıp benzeyen arkadaşlarının olmasının daha iyi olacağını düşünüp benzerlerini aramaya çıktı. Ama diğer üçgenleri bulduğunda bu defa oyunları eskisi kadar eğlenceli değildi. Acaba eksik olan neydi? Yazar Naomi Jones’un kendini tanıma, farklılıkları kabullenme ve arkadaşlık üzerine anlattığı yaratıcı öykü James Jones’un özgün ve dinamik çizimleriyle birleşiyor ve unutulmaz bir resimli kitap ortaya çıkıyor.

KÜNYE: Tam Yerimi Buldum, yazan: Naomi Jones, resimleyen: James Jones, Redhouse Kidz Yayınları, 2023, 32 sayfa.