Klasik bir AKP ve müteahhit hikayesi: 10 yılda kerestecilikten demiryolu inşaatçılığına

Devletimiz, "Aaa sen çok güzel çöken yol yapıyorsun özel davetlisin" demiş ve hiç deneyimi olmadığı tren yolu ihalesi verilmiş. Sonra Çorlu gibi katliamlar olunca kader, fıtrat. Kader sizin aşırı paragöz olmanız.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yine “özel davetle” bir ihale verdi. Artık özel daveti görür görmez “yolsuzluk” var diyebilirsiniz.

Özel davet İhale Kanunu’nun 21/b maddesi. Kamuya özellikle afet gibi acil durumlarda istisna tanıyan bir madde. Kamu hizmetlerinin acil yapılması gerektiği durumlarda ihale ilanı, kapalı zarf teklif vs. ile uğraşma; direkt ehil firmayı çağır, ihaleyi ver maddesi. İstisna olan ise diğerleri oldu. Yani AKP bu yolsuzluk ve yağma işini o kadar abarttı ki artık hiçbir ihale açık çağrı ile yapılmaz hale geldi.

Buraya kadar yazıda bir ilginçlik yok. Artık beşli çete başta olmak üzere 10-15’li çetenin bu ihaleleri almasına aşina olduk. Hatta almaması haber konusu. Buradaki bağlantıdan da görülebileceği gibi TCDD’nin 6,7 milyar TL’lik dev ihalesini alan firmalar yeni firmalar.

Haberi okuyorsunuz, hayır Kolin almamış, Kalyon almamış, Rönesans almamış, Cengiz yok, Demce Yapı ve İntekar İnşaat var! Kim bunlar?

Kim bunları öğrenmek kolay. Sonuçta 6,7 milyar TL’lik ihale alan firmaların bir web sitesi vardır sanırım. Benim 11 yaşındaki kızım bile açtı geçenlerde.

Ama Google araştırmasında firmaların web sitesi de çıkmıyor. Gariptir TTK’de anonim şirketlere getirilen bir zorunluluk ama yok işte.

Elimizde tek çare firma unvanından ortakları bulmak. Sermayesi ne kadarmış, kaç yıllık şirketmiş, bu kadar büyük ve can güvenliği önemli olan bir hizmette deneyimi var mı bakmak için Ticaret Sicil Gazetesi arşivlerini karıştırıyorsunuz. Ticari Sicil Gazetelerini tüm Türkiye çapında karıştıramazsınız. Önce ilini bulmak lazım. İstanbul deniyoruz sonuçta büyük şirket ya İstanbul’da merkezi ya da şubesi vardır. İstanbul boş çıktı. Ankara’ya bakalım. Sonuçta bürokratların şehri, yanı başlarında şirket kurmak iyidir. Evet Ankara sonuç verdi ama bir gariplik var. Şirket 2015 yılında Ankara’da şube açmış 2018 yılında ise Ankara’ya taşınmış. Yani 4 yıllık Ankaralı. Eee İstanbullu değil Ankara’da yeni. Nereden gelmiş bu şirket: Bitlis, Tatvan!

Tatvan’dan bir şirketin Ankara’ya gelip 4 yıl içerisinde Cengiz abilerini geçip ihale alması muazzam bir şey.

Haksızlık etmeyelim belki de 100 bin nüfuslu bu ilçede çok başarılı bir şirketti. Anadolu aslanları malum çok hızlı beslenip hızla yele takabiliyor.

Tatvan Ticaret Sicil’e giriyoruz. Şirket 2012 yılında kurulmuş. 50 bin TL sermaye ile.

Başarı bu 10 yılda sermayenin 134 bin katı büyüklüğünde ihale alabilmek. Hani işi yarım bıraksa sermayesi ile ikinci el otomobil bile alamaz devlet.

Ön yargılarımızdan uzak duralım, 10 yıllık inşaat deneyimi iyidir diyeceğiz ama şirketin ana iştigal konusu kereste doğramacılığı.

Yani bildiğiniz kereste doğruyorlar, halk içindeki deyimiyle hızarcılar.

Kereste doğramaktan tren yolu gibi ileri mühendislik aşamasına geçiş. Bravo.

Peki bu geçişin aşamalarını izleyelim. Şirket aslında Mutluoğlu Kerestecilik, küçük sevimli ilçelerinde gayet mutlu mutlu yaşarlarken 2014 yılında adlarını Demce Yapı yapıp iştigal konusunda dede mesleği hızarcılığı bırakıp adrese teslim konu ile değiştiriyorlar. “T.C. bakanlıklarının inşaat altyapı ihalelerine katılmak” doğru yolu bulur bulmaz ise aynı yıl büyük bir ihale alıyorlar: Tatvan güvenlik yolu.

Bu işler genelde şöyle oluyor. Şirketiniz deneyimli ve ihaleye katılıp kazanmıyor. Tam tersi ihaleye katılıp kazanmak için şirket kurduruluyor. Şirketin 3 büyük ortağı görünüyor ama Cemil Demir adı daha ön planda. Cemil Demir çok rastlanabilecek bir isim ama bu tip durumlar için kolay bir yönetme var. İsim + AKP + ihale yazınca yeterli sonuçları alabiliyorsanız.

Peki n’olmuş bu yol işi? Çökmüş! Evet yanlış okumadınız basit bir asfalt yapılacak ama çökmüş. Ayrıca yerel basındaki iddialara göre 50 milyon TL’ye alt taşeronlara yaptırılan iş için devletten 500 milyon TL alınmış. Çökmesi de yeni.

Çok ilginç bir tesadüf ki, yol Erdoğan'ın 25 Ağustos 2022 yılında  Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü konuşması yaptıktan hemen sonra çöktü. Malum yol Erdoğan'ın Ahlat'taki Bahçeli'nin gaz vermesiyle yapılan Külliyesi'ne uzanıyordu.

Erdoğan o konuşmada Suriye'deki operasyonları kastederek "bir gecede ansızın gelebiliriz" demişti. Bir gece ansızın yol çöküverdi.

Yani devletimiz, "Aaa sen çok güzel çöken yol yapıyorsun özel davetlisin" demiş ve hiç deneyimi olmadığı tren yolu ihalesi verilmiş. Sonra Çorlu gibi katliamlar olunca kader, fıtrat. Kader sizin aşırı paragöz olmanız.

Peki bir insan kerestecilikten nasıl bu kadar yükselir? Kimse dur dememiş mi? Bitlis Valisi itiraz etmiş, ihalelerde yolsuzluk var demiş.1 Tabii ki görevden alınmış. Peki bu kadar siyasi gücü kim sağlıyor: Bitlis AKP Milletvekili Vahit Kiler. Kiler’in bu şirketin gizli ortağı olduğu iddia ediliyor.

Cemil Demir ve firmasının aldığı ihaleler yolsuzluk iddiasıyla yerel basının gündemine giriyor. Bir gün arabası gece yarısı bombalanıyor. Cemil Demir hemen bir gazeteciyi ‘yolsuzluk haberleri ile beni hedef gösterdi’ diye şikâyet ediyor. Savcılık ‘ne alaka kardeşim’ demiyor, tabii ki gazeteciyi gözaltına alıyor.2

Demce Yapı işte böyle bir firma. Kerestecilikten çöken yol inşaatı ve ardından 6,7 milyar TL’lik tren yolu ihalesi. Arkasında referans olabileceği tek çaplı iş çöken bir yol. Ön yargılarımızdan uzak duralım belki İntekar firması güzel firmadır diyoruz. Olur ya ileri mühendislik firmasıdır. Firma yine Cemil Demir’e ait, yine 2012 yılında Tatvan’da kurulmuş, yine 2018 yılında Ankara’ya taşınmış.

Bazı ortak isimler değişiyor. Aldığı ihalelere rastlanmıyor ancak yaptıkları işler Çalık İnşaat ya da Cengiz İnşaat’a ait işler. Misal Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu’da tünel inşaatı var.

Yurt dışında ise Arnavutluk’ta bir tünel inşaatı var ama ortağı başka bir firma, ASL firması. ASL firması kim diye baktığınızda artık ekranı kapatsak olur diyesiniz geliyor. Çünkü gözleriniz hep deneyimli bir firma arıyor. O da eski AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart’ın firması. AKP iktidara gelince kurulmuş bir firma. Ama Abdülkadir Bey’in ilginç bir özelliği var. Erdoğan’ın yıllarca oturduğu Keçiören’deki apartmandan komşusu. Haliyle Abdülkadir Bey önce İBB ihaleleri alıyor, sürekli alıyor ama sonra işi büyütüyor yine “özel davet” ile Rize Havalimanı işini alıyor.

Çok garip bir kesişim; elbette ‘Rize ve çevresi bize ait’ fikriyle ne kadar yol, tünel, havalimanı vs. inşaatı var ise hep karşımıza Cengiz, ASL ve İntekar firmaları çıkıyor.

Ama bu firma kamuoyunun bir kez daha gündemine gelmiş. Meğer kerestecilik, çöken yol, Cengiz taşeronluğu derken havalimanı işletmeciliğinden de anlıyormuş. Antalya Havalimanı işletmeciliğine de talip olmuş ancak havalimanı işletmeciliği “özel davet” yerine açık artırma usulüyle ihale edilince ihaleyi TAV inşaata karşı kaybetmiş.

Özetle 10 yıl önce Tavan’da kurulup 4 yıl önce Ankara’ya taşınan bir şirket için oldukça başarılı bir ihale. “Özel davet”in içinde Vahit Kiler’den, Erdoğan’ın kapı komşusu Abdülkadir Kart’a kadar birçok insanın emeği var. Sağ olsunlar. Sonuçta Vahit Kiler de market işletmeciliğinden Türkiye’nin en büyük 10 firması arasına böyle böyle girdi. Herkes sırasıyla…

Ama sorun şu ki, Çorlu Katliamı’nda da yapılan ihale eksik işlerle teslim edilmişti. Eksik işlere rağmen firmaya parası ödenmiş, daha sonra menfezler için ihale açılmış ama ana firmaya milyarlar döken TCDD “ödenek yokluğundan” ihaleyi iptal ettikten 3 ay sonra da katliam yaşanmıştı.

AKP’nin yolsuzluklarına alıştık, özel davetli ihalelerine alıştık. Gördüğünüz gibi buradaki haber konusu bile özel davetlinin yeni bir firma olması. Ancak yolsuzluklar aynı zamanda kötü kamu hizmetlerine ve dolayısıyla canlarımıza mal oluyor. İşte buna “kader, fıtrat” denmesine hala alışmadık. Alışmayalım da.

1 - https://www.bitlisnews.com.tr/yolun-sagina-bakin-buyuk-bir-yol-suz-luk-goreceksiniz-makale,57.html

2- https://www.evrensel.net/haber/86130/diha-muhabirine-komplo-iddiasi