Fındıklı'da güzel şeyler oluyor

Biz bu belediyecilik anlayışını yakın dönemde Tunceli Ovacık’ta görmüştük. Geçmişte ise Diyarbakır’da Mehdi Zana, daha sonra 1979 yılında bir ara seçimle Ordu’nun Fatsa ilçesinde Terzi Fikri diye bildiğimiz Fikri Sönmez ile görmüştük.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Rize Fındıklı’da CHP'den belediye başkanı seçilen Ercüment Çervatoğlu, göreve geldiği ilk günden beri hem partisi CHP'ye hem de diğer partilerden seçilen belediye başkanlarına toplumsal belediyecilik adına örnek olmaya devam ediyor.

Biz bu belediyecilik anlayışını yakın dönemde Tunceli Ovacık’ta görmüştük. Geçmişte ise Diyarbakır’da Mehdi Zana, daha sonra 1979 yılında bir ara seçimle Ordu’nun Fatsa ilçesinde Terzi Fikri diye bildiğimiz Fikri Sönmez ile görmüştük.

Sevgili dostumuz Ercüment başkan da aynı yoldan, bütün engellere rağmen onların açtığı yoldan gitmeye gayret ediyor.

Daha önce bu köşede MECİ adıyla bir yazıyla, Karadeniz’in küçük, şirin ilçesinde bir gelenek olan ama yok olmaya yüz tutan İMECE’yi yeniden nasıl hayata geçirdiği anlatmıştık. Sadece bununla kalmadı o küçük ilçenin bütün dinamiklerini ilçesi için harekete geçirdi.

Belediye bünyesinde kültür sanat faaliyetlerini de aktifleştirdi. Belediyeye bağlı herkesin imrenerek izlediği bölgede il belediyelerinin bile beceremediği bir kadınlar korosu oluşturdu.

Ve en önemlisi geçen günlerde yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan, Fındıklı Ziraat Odası, Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Fındıklı Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla köylerden toplanan 100 farklı ata tohumları kurutularak, bir sonraki yıl Meci Tarım Parkı'nda kurulan serada toprakla buluşturulup, her gün özenle bakılan diğer tohumlar fide haline getirilip bu tohumlardan 100 bin fide üretildi

Fideler ücretsiz dağıtılarak topraklar yeniden ata tohumlarıyla tanıştırıldı. Bu önemli bir çalışmaydı. Yok olmaya yüz tutmuş ata tohumlarımızın bir kısmı en azından yeniden hayat bulmaya başlamış oldu.

Bu çalışma ile ata tohumlarının yeni nesillere aktarılması, kaybolmaması hedefleniyor. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Özsoy, IOda'ya ait Meci Tarım Parkı’nda üretilen sebzelerin tohumlarının çıkarılarak kurutulmaya başladığını da belirterek, “Biz de kendi bahçemizden topladığımız ürünlerin tohumlarını çıkardık. Yönetim kurulu odamızda serdik, kurutuyoruz. Tohumların güneş ışığı görmeden gölgede kuruması gerekiyor. Hedefimiz gelecek yıl için 200 bin fidan üretmek" diyor.

Ukrayna’da yaşanan savaş bir kez daha göstermiştir ki insanlar bir felaket durumunda ilk önce marketlere gidiyorlar. Bu yüzden gıda bağımsızlığı en büyük bağımsızlıktır. Dostumuz sevgili Çervatoğlu’nun çalışması önemli bir çalışmadır. Bu çalışmadan dolayı kendisini tebrik ediyorum.

Bitirirken, Ege'nin olmazsa olmazsa olmazı zeytindir. Zeytin, şirketlerin karlarına heba edilemez. Yerin üstü yerin altından daha değerlidir.

#zeytinimedokunma