EŞİKTEKİ SOSYALİZM

Gölgesi herkese yeten bayraklar

İmkanları eskisinden de dar, ne istediğini nasıl elde edeceğini son derece iyi bilen hasımlara sahip ve ne üzücü ki şimdilik sayısı güç vermekten çok kırılgan bir umut vermeye yeten bunca insan için bu ülkede emeğiyle hayatta kalan kimsenin ardından yürümeye peşinen hayır diyemeyeceği, belki tek birimizin her beklentisini karşılamayan ama her birimizin altında bir gölge bulabileceği bayrakları pusula edinmekten, bu özverili ve kararlılığa mecbur topluluğu dağıtacak her işareti, ne kadar kıymetli ve anlamlı olurlarsa olsunlar terk etmekten başka bir çare yok.

Kültür ve sınıf mücadelesi - III

Sınıf bilinci, sınıfın tarih bilincine ihtiyaç duyar. Egemenlerin mistifiye edilmiş (ulusal veya uluslararası) tarih anlatılarını kıracak, ezilenlerin, aşağıdakilerin deneyimleri, mağlubiyetleri ve kazanımlarına dayanan bir tarih anlayışının inşa edilmesi hegemonya mücadelesinin asli unsurlarından biri olmayı sürdürüyor.

Kültür ve sınıf mücadelesi - II

Neoliberal karşı reformlar emekçi sınıfların tarihsel kazanımlarını söküp atarken, siyasal ve iktisadi güçlerinin yanı sıra hala var olan ideolojik-kültürel dayanaklarını da kazımayı hedefler. Esnek güvencesiz istihdam biçimleri sınıfı paramparça ederken, kolektivitenin reddi üzerinden şekillenen bir neoliberal öznellik, bir özgür, bağımsız, tüketen birey modeli de inşa edilir.

Gelecek hayallerinin gerçekliği 

Kapitalizm elbette kaçınılmaz, doğal ve sonsuz bir düzen değil. Piyasanın kontrolsüz çalışması onun toparlanmasını engelliyor. Daha uzun bir zaman boyunca nitelikli bir toparlanma olmayacağı da görülüyor. Demek bir boşluk oluşuyor, fırsatlar doğuyor. En azından buna inanılabilir.

Kültür ve sınıf mücadelesi - I

İşçi sınıfının kendi kendini kurtarırken tüm bir insanlığı da özgürleştirme yürüyüşünü, sınıf bilincinin oluşumundan komünizm tasavvuruna, bir uçtan bir uca kat eder böylece kültür.