Yeni Zelanda Başbakanı istifasını açıkladı: Yerine 4 isim konuşuluyor

Yeni Zelanda Başbakanı istifasını açıkladı: Yerine 4 isim konuşuluyor

Yeni Zelanda'nın İşçi Partili başbakanı Jacinda Ardern istifasını açıkladı.

Yeni Zelanda'nın İşçi Partili başbakanı Jacinda Ardern en geç şubat başında görevini bırakacağını ve yeniden seçilmek için de aday olmayacağını açıkladı.

ThePrint'te yer alan habere göre, Ardern, ülkeyi yönetmek için artık yeterli enerjiye olmadığını belirterek, şubat ayının başında istifa edeceğini duyurdu. Yeniden seçilmeyi de düşünmediğini vurgulayan Ardern, İşçi Partisi'nin de lideri olduğundan, bu pazar yeni parti liderinin belirlenmesi, bir sonraki genel seçime kadar da başbakan olarak bu ismin görevini sürdürmesi bekleniyor.

Bir sonraki genel seçimler 14 Ekim'de.

YERİNE KİM GEÇECEK?

İşçi Partisi'nin yeni liderliği ve dolayısıyla da başbakanlık için dört isim öne çıkıyor:

Chris Hipkins: 2008'de İşçi Partisi'nden vekil seçilen Hipkins, 2020'de COVID-19 Bakanı olarak atandı. 2021'in ilk yarısında ülkeyi virüsten arındırdığı iddia edilerek "takdir" toplayan Hipkins, 2022'nin ortalarında da Polis Bakanı olmuştu.

Kiri Allan: Şu anda Adalet Bakanı olarak görev yapan Allan, seçilmesi durumunda ülkenin hem ilk Maori asıllı hem de ilk eşcinsel başbakanı olacak.

Michael Wood: Finans sektöründen gelen Wood, 2020'de Ulaştırma ve İş Yeri Güvenliği Bakanı olarak görev yapmıştı.

Nanaya Mahuta: 26 yıllık kıdemli bir parlamenter olan Mahuta, 2020 seçim zaferinin ardından Yeni Zelanda'nın ilk kadın Dışişleri Bakanı olmuştu.