Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

DÜNYANIN SONUNDAKİ MANTAR - ANNA LOWENHAUPT TSING

Dünyanın Sonundaki Mantar’da çağımızın en tuhaf meta zincirlerinden biri olan matsutake mantarı üzerinden kapitalizmin bıraktığı enkaza karşı doğanın direnme biçimlerini, ormanın ve ağaçların hikâyelerini anlatıyor Anna Lowenhaupt Tsing. Biyoloji, ekoloji ve genetik biliminden de beslenen Tsing, “kapitalist yıkım” ile “işbirliğine dayalı hayatta kalma” ilişkisi üzerine özgün bir incelemeye imza atıyor. Kitap, 21. yüzyılın antropoloji klasiklerinden.

KÜNYE: Dünyanın Sonundaki Mantar: Kapitalizmin Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine, Anna Lowenhaupt Tsing, çeviren: Erdem Gökyaran, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 376 sayfa. 

BÜYÜLENME - HERMANN BROCH

1930’lu yıllarda kaleme aldığı Büyülenme, yazarın ölümünden kısa süre öncesine kadar üzerinde değişiklik yapmaya devam ettiği ve aslında tamamlanmamış uzun soluklu bir çalışmanın temeli. Broch bu eserinde faşizmin egemen olmasına yol açan psişik, politik ve kitle psikolojisiyle ilgili nedenleri ve mekanizmaları ele alır. Roman, Alpler’de bir köyde geçer. Günün birinde bu köye Marius Ratti adlı bir yabancı gelir ve çok geçmeden her sosyal kesimden, her yaştan insanı gizli umut ve isteklerinin gerçekleşeceğine inandırır. Bunu, çıkar karşıtlıklarından yararlanarak, gençleri militarize ederek, azınlıkları baskı altına alarak gerçekleştirir ve kitlesel isteri yaratarak iktidarı ele geçirir. Büyülenme, dünya edebiyatının en önemli antifaşist eserlerinden biri.

KÜNYE: Büyülenme, Hermann Broch, çeviren: Süheyla Kaya, İthaki Yayınları, 2023, 440 sayfa. 

MARLOW - VOLKER KUTSCHER

Nazilerin iktidarının ikinci yılında, Berlin’de sıradan görünen bir trafik kazasının arkasından, karanlık işler çıkar. Cinayet Masası’ndan, siyasetle hiç işi olmayan Başkomiser Gereon Rath, bizzat Meclis Başkanı ve Prusya Başbakanı Hermann Göring’e kadar inen bu vakanın izini sürerken, Nazi iktidarı içindeki güç çekişmelerine tanık olacaktır. Marlow, Nazi döneminde gündelik hayatın ve taşranın alabildiğine canlı bir resmini çiziyor. Volker Kutscher’in bu romanı da, sürükleyici olay akışı yanında, güçlü dönem panoramasıyla cezbedici.

KÜNYE: Marlow: Gereon Rath’ın Yedinci Vakası, Volker Kutscher, çeviren: Cem Sey, İletişim Yayınları, 2023, 480 sayfa. 

HER ŞEY YANMIŞ HER ŞEY YIKILMIŞ - WELLS TOWER

Tower işleri ters giden, hayatları bir anda tepetaklak olan insanları odağına alıyor. Yine de umutları, minik de olsa yaşama tutunacak dayanakları var bu karakterlerin. Atacak son bir kurşunları. Karısı arabanın ön camındaki ayak izinin kendisiyle uyuşmadığını fark edince evden kovulan bir adam. Üvey babası tarafından ısırılan bir genç. Ormanda kaybolan leoparın gelip onu almasını bekleyen bir çocuk. Viking yağmacıları, hayalperestler, başarısız mucitler, bahtsız babalar ve dik başlı oğullar. Bu dünya darmadağın, her şey yanmış, her şey yıkılmış. Wells Tower vahşi bir zekâ ile edebiyatta yepyeni bir sayfa açıyor.

KÜNYE: Her Şey Yanmış Her Şey Yıkılmış, Wells Tower, çeviren: Ertuğrul Pek, Holden Kitap, 2023, 216 sayfa.

EŞİKTEKİ KADIN - HASAN GÖREN

Hasan Gören, Eşikteki Kadın’da okurunu da eşikte tutuyor hep. Şüphe ve güven arasındaki o kaygan eşikte, kıpırtısız. Hikâye Nihal’in bir yılan yumurtasını sokaktan alıp eve getirmesiyle başlıyor ve bu tuhaf misafir evin bir bireyi olma yolunda ilerlerken modern bir evliliğin, ailenin diplere çöreklenmiş tüm zaafları çözülüp çözülüp tekrar dolanıyor.

KÜNYE: Eşikteki Kadın, Hasan Göre, Everest Yayınları, 2023, 256 sayfa. 

BIÇKIN VE ORTA HALLİ: CİNAYET ÜLKE CİNNET - İBRAHİM YILDIRIM

Çalıştığı bankada sendika temsilciliği yaptığı için darbe sonrası tutuklanıp 12 Eylül “adaletinin” zulmüne uğrayan Edip Sönmez ve bir dönem Edip Sönmez’le mesai arkadaşı olmuş ve onunla ortaklaşa bir “roman” yazma teşebbüsünde bulunmuş Ömer. Yay, tokmak ve Walter tabancayla işlenmiş “tüyler ürpertici bir cinayet”. Bu cinayetin zanlısı Edip’in gerçek hikâyesini öğrenmeye çalışan Ömer araştırmaya, kaydetmeye ve yazmaya başladıkça hem cinayetin hem de ülkenin içine düştüğü “cinnetin” kaydını tutacaktır.2003 yılında yayımlandığından beri büyük ilgiyle karşılanan, bir dönem ülkenin yaşadığı şiddet dönemini bütün ağırlığıyla anlatan bir “siyasi polisiye” Bıçkın ve Orta Halli. Deyim yerindeyse artık bir İbrahim Yıldırım klasiği.Kuşevi’nin Efendisi ile başlayıp Yaralı Kalmak’la devam eden “Eylülden Sonra” üçlemesini tamamlayan atak bir final romanı.

KÜNYE: Bıçkın ve Orta Halli: Cinayet Ülke Cinnet, İbrahim Yıldırım, Kırmızı Kedi Yayınları, 2023, 640 sayfa. 

SILAS MARNER - GEORGE ELIOT

Hayatını dokumacılıktan kazanan imanlı bir adam olan Silas Marner, uğradığı hırsızlık iftirası sonrası kilise üyeliğinden kovulunca yaşadığı şehri terk ederek Raveloe adlı bir köye yerleşir. Bu iftirayla birlikte Tanrı’ya ve Tanrı’nın adaletine olan inancını da yitiren Marner, yaradılışının bütün gücüyle işine sarılır ve kendini kazandığı altınları biriktirmeye adar. Ne var ki bu kez de bir hırsızlığın kurbanı olur ve kendine güvence bellediği altınların tümü çalınır. Fakat talih, çalınan altınların yerine Marner’a hiç beklenmedik bir armağan verecek ve Marner için yepyeni bir yaşamın kapılarını aralayacaktır.

KÜNYE: Silas Marner, George Eliot, çeviren: Alaattin Bilgi, Yordam Kitap, 2023, 224 sayfa. 

OLASILIKLAR KIYISI - ESER KURU

Eser Kuru’nun Olasılıklar Kıyısı’nda kadınlar, erkekler, sevgililer, terk edilenler ve hayatın kötü sürprizleriyle kavrulan ailelerin hikâyeleri var. Bir türlü olamayan ya da oldurulamayan ilişkiler, terk edişler, geride kalanlar, hiç gerçekleşmeyecek hayaller. Olasılıklar Kıyısı’ndaki öykülerin içinden ince bir sızıyla geçeceksiniz. Sanki bir olasılıklar uçurumunun kıyısında yürüyorsunuz. Tam da dengenizi sağlayamıyorsunuz. Aşağıya bakmamaya çalışsak da Eser Kuru uçurumun dibindekileri apaçık ve gözümüzün içine sokarcasına gösteriyor bize. Aşağıya böyle bakınca düşmemek olanaksız. Bakalım tutunabilecek miyiz? Ya da şöyle sormalı: Öykülere tutunabilir mi insan?

KÜNYE: Olasılıklar Kıyısı, Eser Kuru, Notos Kitap, 2023, 144 sayfa. 

YEŞİLİN KIZI ANNE - LUCY MAUD MONTGOMERY

Yemyeşil Avonlea Kasabası’nın orta yaşlı sakinleri Marilla ve Matthew Cuthbert kardeşler, evlat edinmeye karar verir. Böylece yaşamlarına cıvıl cıvıl, hayalperest, biraz geveze ve meraklı ama çok özel bir çocuk girer. Anne Shirley adındaki bu kızıl saçlı kız, aslında yanlışlıkla gönderildiği yeni evini çok sevse de bazı sorunlarla karşılaşır. Üstelik o bitmez tükenmez merak duygusu, başına bazen türlü dertler de açan pek çok macera yaşamasına da neden olur. Acaba yeni ailesi ve Avonlea Kasabası, Anne’i kabullenip sevecek mi?
Tüm zorluklara rağmen yaşama sımsıkı sarılan, hem kendisinin hem başkalarının hayatını güzelleştiren Anne Shirley’nin unutulmaz hikâyesi sizleri bekliyor.

KÜNYE: Yeşilin Kızı Anne, Lucy Maud Montgomery, çeviren: Yonca Aşçı Dalar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 128 sayfa. 

TOHUMLARIN GALAKSİ REHBERİ - MAVİSEL YENER

Küçük Prens’in gezegeni Asteroid B612 sadece baobab ağaçlarıyla kaplı. Peki ya bu yüzden asteroidin geleceği tehlikedeyse? Küçük Prens biricik evini kurtarmak için galakside çözüm aramaya çıkıyor; Solucan Tünelleri’nden geçerek tohumlar, arılar ve biyoçeşitlilikle ilgili pek çok gerçeği keşfediyor. 

Usta yazar Mavisel Yener, Antoine de Saint-Exupéry’nin klasikleşmiş romanı ile metinler arası ilişki kurarak Küçük Prens’i bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor. “Tohumların Galaksi Yolculuğu” sıradışı roman karakterleri ve kurgusuyla okurlarını biyoçeşitlilik, bitki çeşitliliği, sürdürülebilirlik, yaşam döngüsü, doğal kaynaklar, çevre ve iklim konularında düşündürecek bir roman.
Kitabın arka kapağındaki karekodu telefon ya da tablete okutarak ulaşılabilecek olan etkinlik kitapçığı, bu konularda daha fazlasını öğrenmek isteyen okurları bekliyor.

KÜNYE: Tohumların Galaksi Rehberi: Bir Küçük Prens Macerası, Mavisel Yener, resimleyen: Volkan Akmeşe, Redhouse Kidz Yayınları, 2023, 112 sayfa. 

DAHA FAZLA