Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

PEYGAMBERİN ENDİŞESİ – YAVUZ EKİNCİ

Ödüllü yazar Yavuz Ekinci, Peygamberin Endişesi’de, bir seçilmişin cinnete evrilen bekleyişinin nabzını tutuyor: Büyük Kent’in arka mahallesinde, karısı ve kızıyla kendi halinde bir yaşam süren Mehdi, Cebrail’in “Bak!” emriyle, felaketlerle dolu bir çağın göbeğinde, tebliğ için yollara düşüyor: Ayağındaki inatçı nasırla kenti baştan başa adımlayan Mehdi’nin macerası, her şeyi gören ama hiçbir şeyi değiştiremeyen insanın çaresizliğine ayna tutuyor. Eserlerinde mitlerle gerçekler arasında incelikli köprüler kuran Yavuz Ekinci’den, arayışın, tutunamayışın, kaybedişin kaygısını her satırda hissettiren, keskin sorularla dolu bir roman; modern bir “Eyüp” masalı...

KÜNYE: Peygamberin Endişesi, Yavuz Ekinci, Everest Yayınları, 2023, 168 sayfa.

MOSKOVA NOTLARI – MUHSİN ERTUĞRUL

“Modern Türk tiyatrosunun kurucusu” Muhsin Ertuğrul, dönemin “tiyatro mabetleri” olarak gördüğü Almanya, Fransa, İsveç, ABD gibi birçok ülkeye araştırma gezileri yapmış, buralarda gördüklerini de gazete ve dergilere yazmıştır. Ama “tiyatro sanatının en yüksek mertebesi”nde olduğunu düşündüğü Sovyet Rusya’ya 1925 ve 1934’te yaptığı ziyaretlerin ve oradan yazdıklarının yeri ayrıdır. Zira bu metinlerde Sovyet sanatçılarının tiyatro ve sinema alanına getirdikleri yenilikleri anlatmakla kalmaz, oradaki büyük inkılabın müzikten gündelik hayata, tarımdan eğitime hayatın her alanındaki yansımalarını, sıradan “amele”lerin radikal dönüşümünü de coşkuyla kayda geçirir.

KÜNYE: Moskova Notları, Muhsin Ertuğrul, Can Yayınları, 2023, 200 sayfa.

ÇILGIN ORLANDO I – LUDOVICO ARIOSTO

Ariosto kendisine ölümsüz bir ün kazandıran ve gelmiş geçmiş en büyük şairler arasında anılmasını sağlayan eseri Çılgın Orlando üzerinde neredeyse 30 yıl çalışmıştır. Şair manzum şövalye hikâyelerini ve Şarlman’ın Hristiyanlığı yayma çabasını temel aldığı eserinde ince bir alaycılıkla derin bir insan sevgisini iç içe işler. Yayımlanmasının hemen ardından büyük bir başarı kazanan Çılgın Orlando sadece İtalya’da 154 baskı yapmış, hemen hemen bütün Avrupa dillerine çevrilmiştir.

KÜNYE: Çılgın Orlando I, Ludovico Ariosto, çeviren: Necdet Adabağ, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 528 sayfa.

HİÇLİĞE AÇILAN PENCERE – E.M. CIORAN

Cioran, 30'lu yaşlarının keskin virajında yeni bir yol tutmaya, köksüzlük yoluna girmeye kendini mecbur gördüğü, felsefi "kabiliyetinin" sinik ve kuşkucu bir pus içinde buhar olup uçtuğu dönemde, Paris sokaklarının isimsizleri arasında dolaşır ve küçük otel odalarında Hiçliğe Açılan Pencere'nin iskeletini oluşturacak yüzlerce okunaksız sayfa karalar.

KÜNYE: Hiçliğe Açılan Pencere, E.M. Cioran, çeviren: Işık Ergüden, Sel Yayıncılık, 2023, 174 sayfa.

EN TATLI MEYVELER – MONIQUE TRUONG

Yazar, gerçek ve hayal gücünü yenilikçi bir anlatım tarzıyla muhteşem biçimde harmanlayarak, hayatına girmiş kadınların gözünden ünlü yazar Lafcadio Hearn’ün yaşamını ve aşklarını anlatıyor. Aşk, özlem, zaman zaman neşe, zaman zaman öfke dolu En Tatlı Meyveler, bir adamın gölgesinde kalmış kadınların- annesinin ve iki eşinin- kendilerince tanıdıkları adamın farklı yönlerini anlatışlarını çarpıcı biçimde sergiliyor. İyon Denizi’ndeki adalardan İrlanda’ya, Amerika’dan Japonya’ya dünyanın farklı köşelerindeki kadınların esaret altına alınışını, buralardaki toplumsal yapıları patriyarka, cinsiyet, ırk, kölelik, sınıf, yemek kültürü ve başka incelikli detaylarla çarpıcı biçimde işleyen En Tatlı Meyveler özenle araştırılmış, zekice yazılmış, masalsı bir roman...

KÜNYE: En Tatlı Meyveler, Monique Truong, çeviren: Şule Ölez, İletişim Yayınları, 2023, 294 sayfa.

BEZ BEBEK ALFABESİ – CAMILLA GRUDOVA

Dikiş makinesini takıntı hâline getiren iki çocuk, distopik bir ülkede Adamı olmadan hayatta kalmaya çalışan bir kadın, eşyalarının kaybolacağından endişelenerek sahip olduğu her şeyi konservelere doldurmaya karar veren bir baron, geceleri kurda dönüşen bir anne, ölülerin arasında yaşamaya karar veren bir adam, garip tutkuları olan örümcek ve insan karışımı bir mahlûk ve daha birçok tuhaf, tekinsiz, gerçeküstü kahraman… Oyuncu bir zekânın ürünü olan Bez Bebek Alfabesi, tuhaf ve doğaüstü unsurların gündelik hayatın parçalarına dönüştüğü büyülü gerçekçi bir edebiyat cevheri.

KÜNYE: Bez Bebek Alfabesi, Camilla Grudova, çeviren: Firdevs Ev, İthaki Yayınları, 2023, 160 sayfa.

BEŞERBAZIN MÂRİFETİ – ARLİN ÇİÇEKÇİ

On sekizinci doğum gününde, annesine hitaben yazılmış tuhaf bir mektup bulan Atlas, mektuptaki izlerin peşinden Fas’a giderek 1853 doğumlu Tarlabaşılı Barba Hulki’nin kılavuzluğunda akıl dışı bir görev üstlenir. Bu tekinsiz görevi tamamlamakla kalmayan Atlas, yeryüzünü gökyüzüne, geçmişi geleceğe, Beyoğlu’nu Kazablanka’ya, Sultan Abdülaziz’i Jean D'arc’a bağlayan kadim bir zanaatın tüm inceliklerini de öğrenir.

KÜNYE: Beşerbazın Mârifeti, Arlin Çiçekçi, Holden Kitap, 2023, 224 sayfa.

BİR İHTİLAL OLARAK MİLLİ MÜCADELE – SUNGUR SAVRAN

Bir İhtilal Olarak Millî Mücadele, her şeyden önce Millî Mücadele’yi farklı bir pencereden, Marksist bir analiz temelinde anlama çabasıdır. Sungur Savran, bu tarihî olayın Marksist anlayışa göre gerçek bir devrim olduğunu savunuyor. Sonuçta bir burjuva devrimi olarak biçimlenmiştir ama özellikle 1918’den 1921 başına kadar başta köylülük ve işçi sınıfı olmak üzere emekçi sınıflar da kendi örgütleri ile bu mücadeleye katılmışlardır. Millî Mücadele bu kitapta her şeyden önce bir toplumun kriz çağında yaşadığı sınıf mücadeleleri açısından ele alınıyor.

KÜNYE: Bir İhtilal Olarak Milli Mücadele, Sungur Savran, Yordam Kitap, 2023, 432 sayfa.

İŞTE HAYATIMIZ! – FANI MERCEAU

Bu kocaman renkli kitap meraklı miniklerin kelime dağarcıklarını geliştirmeleri için 250’den fazla resim içeriyor. Bu eğlenceli kitabın sayfalarında gezinirken çocuğunuza aşağıdaki örnek sorular gibi sorular sorarak onun pek çok nesnenin, bitkinin ve hayvanın adlarını keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. “Acaba evin hangisi? En yüksekten uçan hangisi? Soğuktan hangisi hoşlanır?”

KÜNYE: İşte Hayatımız!, Fani Merceau, resimleyen: Marion Billet, çeviren: Hazel Bilgen, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 20 sayfa.

YEŞİL ÇEKİRGELER ZAMANI – MUSTAFA HAKKI KURT

“On dört yaşındaydım ve bir sürü derdim vardı,” diye başlıyor romanımızın kahramanı Arman anlatmaya. Babası evden ayrılan, annesiyse iş arayan Arman’ın dünyası, yakın arkadaşları Şefo ve Mistili, kız kardeşi Naz, köpeği Dingo ile sınırlıdır. Tek korkusu ise çekirgelerdir, tabii matematik dışında. Okuluna yeni gelen Aylin ise Arman’ın yeni ilgi odağı olur, aralarında iyi bir arkadaşlık kurulur, hatta Arman ona bisiklete binmeyi öğretir. Bir yandan da başarılı hikâyeler yazmaktadır. Ancak hayatı, istemeden bir kısmına karıştığı bir hırsızlık olayıyla sarsılır, kendini karakolda bulur. Artık çekirgeler yanında onu korkutan ikinci bir şey vardır. Mustafa Hakkı Kurt, genç Arman’ın yaşadıklarını, kentte olsun kasabada olsun çocukların benzeşen dünyalarını, duygularını her zamanki usta işi diliyle anlatıyor.

KÜNYE: Yeşil Çekirgeler Zamanı, Mustafa Hakkı Kurt, resimleyen: Merve Kaya, Sia Çocuk, 2023, 128 sayfa.

DAHA FAZLA