Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

KUŞA BAK – KURT VONNEGUT

Kavgacı çiftler, cinayet danışmanları, hovardalar, değişen ve gelişen teknoloji, ahlaki belirsizlikler... Kurt Vonnegut, İkinci Dünya Savaşı sonrası insanların endişelerini yansıtırken Amerikan yaşamının hem tedirgin edici hem eğlenceli karelerini çekiyor. Kuşa Bak, her biri yazarın alametifarikası olarak nitelendirilebilecek bir mizah ve hümanizmle dolup taşan, daha önce yayımlanmamış on dört öykü içeriyor.

KÜNYE: Kuşa Bak, Kurt Vonnegut, çeviren: Işıl Özbek Arslan, Can Yayınları, 2023, 264 sayfa.

SABRINA VE CORINA – KALI FAJARDO-ANSTINE

Çağdaş Amerikan edebiyatının yeni sesi Kali Fajardo-Anstine güçlü ve derin kadın karakterlerle dokunmuş, hayatta kalma mücadelesini yansıtan hikâyeler örüyor. Öykülerini topladığı ve pek çok ödül alan çıkış kitabı Sabrina ve Corina’da Colorado’da yaşayan Latin kadınların deneyimlerine odaklanıyor. “Şeker Bebekler” öyküsünde kültürel miras toprağın içinde gizli kalıyor ancak araziye dair anlaşmazlıklar sırasında ortaya çıkıyor. “Daha Batıya mı Gitsek?” bir seks işçisi ve kızının atalarından kalma evlerini terk edip Kaliforniya’da karşılarında düşmanca bir şehir bulmalarını anlatıyor. Kitaba adını veren “Sabrina ve Corina” öyküsünde ise kadınlara yönelik şiddet döngüsünün içine düşmüş bir aile ancak belli alışkanlıklar çerçevesinde bir araya gelebiliyor.

KÜNYE: Sabrina ve Corina, Kali Fajardo-Anstine, çeviren: Avi Pardo, İthaki Yayınları, 2023, 208 sayfa.

BABİL KULESİ KİTABI – MAHİR ÜNSAL ERİŞ

Hayatının önemli bir kısmını farklı diller öğrenip bir yandan da onları anlamaya vakfeden Mahir Ünsal Eriş, kaleme aldığı ilk kurgudışı eser olan bu kitapla okurlar için beklenmedik bir yeni evren yaratıyor. Gündelik hayatımızda hiç çaba sarf etmeden, öylece söyleyiverdiğimiz kelimeler gibi farklı dillerin var oluş öyküleri de önümüze serilirken yapmamız gereken tek şey var: Eriş gibi bir edebiyatçının kaleme aldığı bu olağanüstü araştırmanın tadını çıkarmak!

KÜNYE: Babil Kulesi Kitabı: Kelime ve Kavramların Dilden Dile Yolculukları, Mahir Ünsal Eriş, Kafka Kitap, 2023, 184 sayfa.

BENİM RÜYALARIM HEP ÇIKAR – ESRA KAHYA

Umay’dan nefes isteyenler, büyü yazılı bez bebekler, musibetlere karşı yakılan tütsüler, gerçeğe karışan rüyalar, dünyayı daha güzel bir yere dönüştüren kehribarlar, adaklar, muskalar, dualar, beddualar… Benim Rüyalarım Hep Çıkar, kendinden efsunlu öykülerin kitabı. Esra Kahya, metaforlarla örülü bir dilin hünerli yazarı. Edebiyatımızda yeni ama kalıcı olacak bir ses.

KÜNYE: Benim Rüyalarım Hep Çıkar, Esra Kahya, İletişim Yayınları, 2023, 111 sayfa.

KAYIP AĞAÇLAR ADASI – ELİF ŞAFAK

Elif Şafak her zaman olduğu gibi yaralarımıza sevginin ve edebiyatın merhemini sürerken, bu kez de Kıbrıs’ın kederli tarihi, eşsiz doğası ve enfes mutfağını, neşesini asla kaybetmeyen Akdeniz insanının şefkatiyle buluşturuyor. Günümüz Londra’sında yaşayan on altı yaşındaki Ada Kazancakis’in ailesine ve geçmişine dair cevapsız kalmış pek çok sorusu vardır, bir gün verilen tarih ödevi onu hiç bilmediği bir dünyaya sürükler; 1970’lere… Dünyanın tel örgülerle bölünmüş tek başkenti Lefkoşa’ya. Kayıp Ağaçlar Adası umudu, yası, savaşı ve aşkı anlatan şifalı bir göç ağıtı.

KÜNYE: Kayıp Ağaçlar Adası, Elif Şafak, çeviren: Omca A. Korugan, Doğan Kitap, 2023, 408 sayfa.

BAŞTAN BAŞA – SADIK ASLAN

Sadık Aslan’ın öyküleri boylu boyunca uzanan Amanos Dağlarından geliyorlar. Sorkê köyünün toprak yolundan geçip. Amanosların yamaçlarına serpilmiş köylerin cılız ışıklarını getiriyorlar. Çocuklar sabırsızlıkla koşup ellerini ayaklarını suya daldırmaya başlıyor. Akan su aralıklarla gölcükler oluşturmuş. Avluya sonradan eklenmiş bir terasta oturuyoruz. İki karakol arası uzanan sınır telleri tam karşımıza düşüyor. Çocuklar köşede yine toprakla oynuyorlar. Asfaltta kulağı okşar biçimde yumuşak bir akış sesiyle ilerleyen araçlara dalıyoruz.

KÜNYE: Baştan Başa, Sadık Aslan, Dipnot Yayınları, 2023, 160 sayfa.

HİNDİSTAN’DA TOPLUMCU BİR DENEYİM: KERALA – T.M. THOMAS ISAAC

Komünistler bunca yıldır ne yapıyor Kerala’da? Ne gibi toplumcu uygulamalar devrede? Nasıl iktidara geliyor, nasıl koruyor, nasıl geliştiriyorlar? Geliştiriyorlar mı sahiden? Eğitim, sağlık, barınma gibi sosyal sektörlerden teknoloji ve altyapı yatırımlarına nasıl bir yol takip ediyorlar? Kitaplara konu olan mikro-kredi, mikro-finans, plan seferberliği, yetki devri, yerinden yönetim vb. uygulamalar kapitalizmden ayrı bir yol mu oluşturuyor? Kerala’da 2006-2011 ve 2016-2021 yılları arasında on yıl Maliye Bakanlığı yapan, “Halkın Planı”nın sorumluluğunu üstlenen iktisatçı, akademisyen, siyasetçi ve Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Merkez Komite üyesi T.M. Thomas Isaac anlatıyor.

KÜNYE: Hindistan’da Toplumcu Bir Deneyim: Kerala-Başka Bir Dünya Mümkün!, T.M. Thomas Isaac, çeviren: Ali Haluk İmeryüz, Yordam Kitap, 2023, 192 sayfa.

GELECEĞİN SANAT ESERİ – RICHARD WAGNER

Ünlü Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı Richard Wagner, Geleceğin Sanat Eseri’nde, geliştirdiği “toplam sanat eseri” kavramı çerçevesinde tüm sanat dallarının bir araya geldiği bir sanat eseri kurgular. Yunan sanatının, Yunan dinine ve mistisizmine temelden bağlı olduğunu ve dinin yıkılmasıyla sanatın da bütünlüğünden kopup yozlaşarak “bireysel sanatlara” ayrıldığını ileri süren Wagner’e göre ana sanat dalları, “dans,” “müzik” ve “şiir”dir. Bu üç sanat artık yeniden birleşmeli ve kusursuz sanat eserini oluşturmalıdır. İkincil sanatlar olarak kabul ettiği “resim,” “heykeltıraşlık” ve “mimarlık” da bu sanat eserine dekor ve mekân olarak destek vermelidir. Wagner’e göre her şeyin en iyisi “halk”tan kaynaklanır. Operalarında yoğun biçimde halk destanlarını, efsaneleri konu eden Wagner, geleceğin sanat eserinin de halka dayanması gerektiğini savunur.

KÜNYE: Geleceğin Sanat Eseri, Richard Wagner, çeviren: Çağatay Ünaltay, Alfa Yayıncılık, 2023, 220 sayfa.

ALTIN VOLKANI – JULES VERNE

Jules Verne’in macera dolu bu hikâyesi, Kanadalı iki kuzenin amcalarından miras kalan bir altın madenine doğru yola çıkmasıyla başlıyor. Maceracı ve hırslı olan Ben, oldukça rahatına düşkün ve temkinli olan kuzeni Sammy’yi, Kolondike’taki amcalarından miras kalan altın madenine gitmeye ikna eder. Uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından madene ulaşan kuzenler, henüz altınları çıkaramadan türlü felaketlerle karşı karşıya kalırlar. Sel suları altında kalan madenden ümitleri kesilmişken, kışı geçirmek için gittikleri Dawson-City’de bir altın volkanının varlığından haberdar olurlar. Çıktıkları bu yolculuktan altınsız dönmeye hiç de niyeti olmayan iki kuzenin hırs, merak ve talihsizliklerle dolu sürükleyici serüveni, tam da bitti sandığımız yerde yeniden başlıyor.

KÜNYE: Altın Volkanı, Jules Verne, Arkadaş Yayıncılık, 2023, 112 sayfa.

ŞİİR BİSİKLETİ – ILGIM VERYERİ ALACA

Bu kitapta neşeli duygularla, düşüncelerle örülü şiirler okuyacaksınız. Üstelik kapak resminde ve iç sayfalardaki işaretli resimlerde okurlar için birer macera gizli! Şiir Bisikleti çocukları şiirin zengin, neşeli dünyasına davet ediyor. Ayrıca kitaptaki göz alıcı resimlerin yanı sıra okurları, hayallerden taşan sürprizler bekliyor. Kapak resmi ve iç sayfalardaki bazı resimlerin yanlarındaki karekodları telefona ya da tablete okutarak Uğur Altun’un hazırladığı benzersiz animasyonları izleyebilirsiniz.

KÜNYE: Şiir Bisikleti, Ilgım Veryeri Alaca, resimleyen: Uğur Altun, Redhouse Kidz Yayınları, 2023, 72 sayfa.

DAHA FAZLA