Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

CENNETİN KAYIP TOPRAKLARI – YAVUZ EKİNCİ

Yavuz Ekinci, Cennetin Kayıp Toprakları’nda üç kuşak üzerinden, her biçimde sürgün edilenlerin, görmezden gelinenlerin, kendine bir yer bulmak için çırpındıkça kaybolanların, sevdikleri her şeyi yitirenlerin hikâyesini anlatıyor. Nesillerce süren ve tekrarlanan travmalar, kapanmamış yaralar, kendi adını bile unutmaya yazgılı hayatlar, bitmeyen yolculuklar… Cenneti bekleyip durmanın zamanla nasıl cehenneme dönüşebileceğini etkileyici bir dille tasvir eden Yavuz Ekinci, Almast’ın doksan yıllık aşkının arka planında, atmosfer yaratma konusundaki ustalığını gözler önüne seriyor.

KÜNYE: Cennetin Kayıp Toprakları, Yavuz Ekinci, Everest Yayınları, 2023, 384 sayfa.

MERCIA’NIN BEDELİ – DANIEL WILES

Daniel Wiles bu kitabı 1872’deki Pelsall Hall Kömür Madeni faciasında hayatını kaybeden madencilere adamıştır. Michael bir madencidir, Sanayi Devrimi’nin en bunaltıcı zamanlarında İngiltere’de madencilik yapan insanların yaşam koşullarına şahit oluruz onunla birlikte. Babasından miras aldığı ve çocuk yaşta başladığı mesleğin kendisiyle birlikte son bulması için çocuğunu okutmak uğruna iki farklı madende çalışır, sonunda bir umut ışığı gördüğünde de ayakta duramayacak hale gelir... Yaşadıkları evde, yerin bin kat altında, kaybettiğini düşündüğünde yollarda, Mercia’nın ondan aldıklarının telafisini arar.  Gerçek bir olaydan esinlenerek yazılan bu kitapta Micheal’la birlikte yoksulluk, sefalet ve umuda dair gerçek bir yolculuğa çıkıyor okur. 

KÜNYE: Mercia’nın Bedeli, Daniel Wiles, çeviren: Süha Sertabiboğlu, Ayrıntı Yayınları, 2023, 144 sayfa.

KURU KIZ – AYFER TUNÇ

Ayfer Tunç, okurlarını taşranın karanlığından alıp dünyanın bir ucuna götürüyor. Şimdilik daha ötesi yok.  Kuru Kız, tüm zamanların mağdurları üzerine, yenilikçi, ezber bozan bir roman.

KÜNYE: Kuru Kız, Ayfer Tunç, Can Yayınları, 2023, 216 sayfa.

GALAKTİK TRENYOLU’NDA GECE VAKTİ – KENCİ MİYAZAVA

Duygusal ve sembolizm yüklü çocuk öyküleriyle tanınan Kenci Miyazava, Japonya’nın en sevilen yazar ve şairlerinden biri. Birçok öyküsünde galaksiyi, uzayı ve yıldızları metafor olarak kullanmayı seçen Miyazava’nın en önemli eseri Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti hem sevimli hem de hüzünlü bir yolculuğu anlatıyor. Arkadaşları tarafından dışlanan Giovanni, Yıldız Festivali gecesinde bir tepede yalnız başına gökyüzünü izlerken gizemli bir tren tepeye yaklaşır. Galaksiyi dolaşan bu trene binen Giovanni orada ona iyi davranan tek arkadaşı Campanella’yı görür. Birlikte bir takımyıldızdan diğerine yolculuk ederlerken tuhaf insanlarla karşılaşırlar ve dostluğun, mutluluğun ayrıca ölümün ne olduğunu öğrenirler.

KÜNYE: Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti, Kenci Miyazava, çeviren: Ceren Ürkmeztürk, İthaki Yayınları, 2023, 80 sayfa.

GÜNEŞ ÇARPMASI – IVAN BUNIN

Güneş Çarpması, sürgündeki Rus edebiyatının belki de en büyük ismi, kendinden sonraki Rus yazarları, hatta sanatçıları da derinden etkilemiş olan İvan Bunin’in on öyküsünü bir araya getiriyor. Bunin ve öyküleri, kendi deyimiyle, “Eski Dünya’ya, Gonçarov ve Tolstoy’un, eski Moskova ve St. Petersburg’un Rusya’sına ait” bir dünya sunuyor bize. Aşk, ölüm ve kaybetme korkusu, insanoğlunun geçiciliği gibi temaları kimi zaman mistik öğelere de yer vererek ama her daim melankolik bir haletiruhiye içinde işleyen Bunin, Nabokov’un deyimiyle “renklerin en güçlü ustası”dır.
Nobel kazanan ilk Rus yazar Bunin’in en güzel öykülerini içeren Güneş Çarpması, Eyüp Karakuş’un Rusça aslından çevirisiyle…

KÜNYE: Güneş Çarpması, Ivan Bunin, çeviren: Eyüp Karakuş, Jaguar Kitap, 2023, 176 sayfa.

BÜYÜK ORTAK – PETROS MARKARIS

Kostas Haritos’un kızı Katerina kaçırılan bir gemidedir. Terörle mücadele ekibi bu davayla ilgili farklı önyargılar ve sorular ortaya atmaktadır. Gemiyi kaçıranlar İslamcılar mı, Filistinliler mi yoksa Çeçenler midir? Bir başka soru ise aniden ortaya çıkan “Türkiye, ABD, Yunanistan-Gelişmeler ve Perspektifler” adlı dosyanın içeriği nedir?
Haritos’un kızı için yapamayacağı bir şey yoktur ama kızının hayatı teröristlerin elinde tehlikededir ve eğer babasının bir polis olduğu öğrenilirse şüphesiz daha sıkı bir hedef haline gelecektir. Bu yüzden komiser başka bir cinayet davasında görevlendirilir; bir taraftan kızını düşünürken diğer taraftan da bir katilin peşine düşmek zorundadır. Fotomodellik yapan bir adam öldürülmüştür ve ceset 2004 Olimpiyatları için inşa edilmiş, artık kullanılmayan bir spor salonunda bulunur. Peki, bu cinayeti işleyen kimdir?

KÜNYE: Büyük Ortak, Petros Markaris, çeviren: Neylan Eryar, Alfa Kitap, 2023, 464 sayfa.

BULUTLARDA BİR ÖMÜR – GERALD MURNANE

Hormonları ve Katolikliği arasında kalan içine kapanık bir ergen olan Adrian Sherd doğal olarak hormonlarına yenik düşer ve Amerikalı film yıldızlarına başrol verdiği fantezi geceleri hayal eder. Ta ki Denise ile karşılaşana kadar. Denise ile birlikte seks fantezileri bir Katoliğin nasıl erdemli bir hayat yaşayabileceğine dair verilen derslere döner. Gerald Murnane, 1950’lerin Melbourne’üne, tutucu Katolik yaşam tarzına ve bunun genç erkek ve kadınlardaki yansımalarına ayna tutuyor.

KÜNYE: Bulutlarda Bir Ömür, Gerald Murnane, çeviren: Serkan Toy, Dedalus Kitap, 2023, 228 sayfa.

APTAL İNSANLAR, ZEKİ MAKİNELER – MERYEM KORAY

Meryem Koray, Aptal İnsanlar Zeki Makineler’de, muazzam teknolojik gelişmenin ufkuna bakıyor. İş arkadaşı olmanın yanında özel yaşama da karışacak “sosyal robotların” yer alacağı bir ufuk bu... Ancak bu ufukta, bir “insanlık hali” krizi de görünüyor: Muazzam teknolojik gelişme “insanlaşmanın” gelişmesine mi yol açacak, yoksa teknolojiden güç alan bir “barbarlaşmaya” mı geçeceğiz? Kapitalist sistemin silah+para+bilgi+teknoloji denklemine dayanan ve artık muhteşem bir aptallığa dönüşen egemenliği aşılamazsa, kıyamet romanları pekâlâ gerçek olabilir.

KÜNYE: Aptal İnsanlar, Zeki Makineler: İnsan, İnsanlık, Teknoloji, Meryem Koray, İletişim Yayınları, 2023, 342 sayfa.

ANNEM YANI BAŞIMDA – EILIDH ROSE

Minik Sincap minik yuvasının dışındaki kocaman dünyayı keşfetmek için sabırsızlanıyor. Annesinin yanı başında olduğunu bilmek, Minik Sincap’a yeni hayvanlarla tanışıp yeni yerler keşfetme cesareti verecek mi dersiniz?

KÜNYE: Annem Yanı Başımda, Eilidh Rose, resimleyen: Lisa Alderson, çeviren: Yonca Aşçı Dalar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 32 sayfa.

ARKADAŞLAR – MIES VAN HOUT

Bu kitapta bir sürü arkadaş var. Arkadaşlarla vakit geçirmek çok eğlenceli olsa da zaman zaman en iyi arkadaşlar bile kavga edebilir. Neyse ki çok geçmeden barışıp kucaklaşır ve gülüp oynamaya devam ederler. Mies Van Hout’un yazıp resimlediği bu çok özel kitap arkadaşlık kavramını miniklere anlatmak için ebeveynlere ve eğitimcilere çok faydalı olacak.

KÜNYE: Arkadaşlar, Mies Van Hout, çeviren: Hazel Bilgen, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 28 sayfa.

DAHA FAZLA