Tokatköy’de endişeli bekleyiş sürüyor

Tokatköy’de endişeli bekleyiş sürüyor

Tokatköylüler, yıkım ihtimaline karşı mahallede nöbet tutuyor.

Ersan Kınık

İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Tokatköy Mahallesi’nde “kentsel dönüşüm” adı altında yurttaşların evleri, AKP’li Beykoz Belediyesi tarafından birer birer yıkılıyor. Her an bir yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen mahalle sakinleri, olası bir yıkım ihtimaline karşı mahalledeki nöbetlerini sürdürüyor.

22 Haziran 2022 tarihinde başlayan süreçte, Tokatköy Mahallesi’ne gelen ekipler ilk olarak su, elektrik ve doğal gaz gibi altyapı hizmetlerini kesmiş, 21 Temmuz’da ise mahalleye gelen yıkım ekipleri, yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkım işlemlerine başlamıştı.

22 Ağustos sabahına polis baskınıyla uyanan Tokatköylüler, evlerini boşaltmak istemedikleri için polisin biber gazlı saldırısıyla karşı karşıya kalmıştı.

Yıkım ekiplerinin polis eşliğinde tekrar mahalleye gelmesinden endişe duyan mahalle sakinleri, Tokatköy Şehit Adil Doğan İlköğretim Okulu’nun karşısında bulunan dernek binası önünde bekleyişlerini sürdürmeye devam ediyor.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT TAPULARI VAR!

İleri’ye konuşan mahalle sakinlerinden Gülgün Gönen, Beykoz Belediyesi’nin kendileri için söylediği “Onların tapuları yok, işgalci konumunda” sözlerine tepki gösterdi. 120 yılı aşkın zamandır Tokatköy’de olduklarını belirten Gönen, 487 ada 3 parselde dedesinden kalan Osmanlı dönemine ait tapuya sahip olduklarını belirtti.

Gönen, Cumhuriyet döneminden sonra babası Süleyman Gürbüz tarafından dönemin İstanbul Belediyesi’ne bağlı Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü’ne yapılan ödeme makbuzlarını da tarafımızla paylaştı.

‘BİZ BURADA İŞGALCİ DEĞİLİZ!’

Kentsel dönüşüm sürecine dair mahalleliye yeterli bilgilendirmenin yapılmamasına duyduğu tepkiyi de dile getiren Gönen, şu sözleri kaydetti:

“Biz burada işgalci değiliz, zilliyet hakkımız var. Hemen karşımızda bir okul var. Madem böyle bir dönüşüm yapılacak biz isterdik ki Beykoz Belediyesi ve bakanlık (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) insanları okula toplayıp sürece dair bilgilendirme yapsaydı. Yapılacak olan işlemleri bize eksileriyle ve artılarıyla anlatsaydı. Biz de hep beraber bir karar verip bu yolda beraber yürüseydik.”

Kentsel dönüşüme karşı olduklarına dair oluşan algının yanlış olduğunun altını çizen Gönen, “Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz ama buraya geri dönemeyeceğimizin korkusunu yaşıyoruz. Bize tek taraflı bir muvafakatname imzalatmaya çalışıyorlar. Biz istiyoruz ki karşılıklı olarak noter huzurunda bu anlaşmayı imzalayalım, kimse mağdur olmasın” diye konuştu.

‘TAPULAR VERİLECEK DİYE İNSANLAR HEP KANDIRILDI’

2019 yılında AKP dönemindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kiptaş’ın Tokatköy için bir proje hazırladığını ancak seçimden sonra sürecin tek taraflı olarak feshedildiğine dikkat çeken Gönen şu ifadeleri kullandı:

“Beykoz Belediyesi bize hep dönüşümle geldi. Buradaki insanların çoğu AKP’ye oyunu verdi. Onlara güvendiler ama 20 senenin sonunda gelinen sonuç bu. Tapular verilecek diye insanlar hep kandırıldı.”

Son olarak verdikleri mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerinin mesajını veren Gönen, şunları söyledi:

“Burada yıllarım geçmiş. Kolay kolay teslim etmeyeceğiz. Mücadelemiz devam ediyor, sonuna kadar da devam edecek!”