The New York Times çalışanları greve çıktı

The New York Times çalışanları greve çıktı

Gazetede bir günlük grev kararı alındı.

Sendika ve şirket arasındaki görüşmelerin uzaması üzerine The New York Times çalışanları, 40 yıl sonra greve çıktı.

ABD merkezli The New York Times'ın (NYT) kendi sitesinde yer verdiği habere göre gazetenin muhabirleri ve editörleri, sendikaları ile şirket arasındaki görüşmelerin uzadığını ve sınırlı ilerleme gösterdiğini söyleyerek bugün bir günlük greve başladı. Bu gazete tarihinde 40 yıl sonra gerçekleşen ilk grev oldu.

The New York Times ve gazeteciler tarafından kurulmuş bir işçi sendikası olan New York NewsGuild arasındaki sözleşme Mart 2021'de sona erdi ve o zamandan beri yaklaşık 40 pazarlık görüşmesi yapıldı. İki taraf da maaşlar, sağlık ile emeklilik hakları ve diğer konularda bir anlaşmaya varamadı.

Habertürk'ün aktardığına göre bunun üzerine bin 100'den fazla çalışan 24 saat grev kararı aldı. New York NewsGuild, haber servisinde, reklamcılıkta ve şirketin diğer alanlarında yaklaşık  bin 450 çalışanı temsil ediyor. The New York Times'ın haber merkezinde ise bin 800'den fazla kişi çalışıyor.

SENDİKA ÜCRET ARTIŞ ORANINI YETERSİZ BULDU

Sendika, greve gideceğini açıkladığı duyurusunda, "Ücret önerileri, hem enflasyonun hem de ABD'deki ortalama ücret artış oranının çok gerisinde kalarak ekonomik problemi karşılamada hâlâ başarısız" denildi.

The New York Times'ın genel yayın yönetmeni Joe Kahn, haber servisine gönderdiği yazıda sendikanın kararından hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Kahn gönderdiği yazıda "Grevler genellikle görüşmeler kilitlendiğinde olur. Bugün bulunduğumuz yer orası değil. Şirket ve NewsGuild bazı konularda ayrı kalsa da, teklifleri değişmeye devam ediyor ve anlaşmaya doğru ilerleme kaydetmeye de aynı şekilde devam ediyoruz" dedi.

Müzakerelerin en tartışmalı yönü ise zam oranı olarak belirtiliyor. NYT, sendika üyelerine sözleşmenin onaylanması üzerine yüzde 5,5 zam, 2023 ile 2024'te yüzde 3 zam ve sözleşmenin sona ermesinden bu yana zam yapılmamasını telafi etmek için geriye dönük yüzde 4 ikramiye teklif etti. Sendika ise yüzde 10 zam, 2023 ve 2024'te yüzde 5,5 zam ve yüzde 8,5 geriye dönük ikramiye önerdi.

PERSORMANS DERECELENDİRME SİSTEMİ DE ELEŞTİRİ KONUSU OLDU

Görüşmeler sırasında tartışılan diğer konular arasında işe dönüş politikaları ve şirketin çalışanlar için uyguladığı performans derecelendirme sistemi yer alıyor. Sendika, ağustos ayında yayımladığı bir çalışmada ,sistemin ayrımcı olduğunu söyledi. Sendika çalışmasında, "Beyaz üyelerin en yüksek puanları alma olasılığı daha yüksekken, Siyah ve Hispanik üyelerin en düşük puan alma olasılığı daha yüksek" dedi.