Tayvanlılar ‘ikinci Ukrayna’ olmaktan korkuyor

Tayvanlılar ‘ikinci Ukrayna’ olmaktan korkuyor

Olası bir Çin müdahalesine karşı ABD desteğine güvenmeyenlerin oranı daha fazla.

İleri - Dış Haberler

Tayvan'da yapılan bir kamuoyu araştırması, ada halkının yüzde 42,8'inin olası bir Çin askeri müdahalesine karşı ABD'nin desteğine güvendiğini ancak daha büyük bir çoğunluğunun ise "ikinci Ukrayna" olmaktan korktuğunu ortaya koydu.

Taiwan News'in haberine göre, Çin'in Tayvan Adası'na bir "işgal" harekatı düzenlemesi durumunda ABD'nin ülkeye askeri anlamda yardım göndereceğine inanan Tayvanlıların oranı geçen seneye göre yüzde 8 arttı. Tayvan Kamuoyu Vakfı'nın (TPOF) düzenlediği ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 42,8'i ABD'nin Çin'i püskürteceğine inanıyor ki bu oran geçen seneki yüzde 34,5'ye göre önemli bir artış anlamına geliyor.

ORAN DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Bununla birlikte TPOF anketi, Tayvan halkının daha büyük bir çoğunluğunun, yüzde 51,6'sının "ikinci Ukrayna" olmaktan endişe ettiğini de gösterdi. Bu oran da bir önceki yılın yüzde 59,7'lik sonucuna göre bir düşüş arz etmekle birlikte, hâlâ toplumun çoğunluğunu oluşturuyor.

Öte yandan ankette, Tayvanlıların ordularına ne kadar güvendiği de soruldu.Buna göre, iktidardaki ABD destekli Demokratik İlerleme Partisi (DPP) destekçilerinin yüzde 72'si orduya güvenirken, muhalefetteki Kuomintang (KMT) destekçilerinin yüzde 73'ü tam tersi görüşe sahip.