Stoltenberg: Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyorum

Stoltenberg: Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyorum

Erdoğan’ın “AB üyeliğinin yolunu açın” sözlerinin ardından Stoltenberg, “Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyorum” dedi.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yarın başlayacak NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün havalimanında yaptığı "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin önünü açın, İsveç'in önünü açalım" açıklamasına da değindi. Stoltenberg, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma yönündeki hedefini desteklediğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine olan itirazının sürmesine rağmen İsveç'in 11-12 Temmuz'da yapılacak zirvede NATO üyeliğinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti. İsveç'in NATO üyeliği için gerekli şartları yerine getirdiğini ve Ankara'nın AB üyeliğini desteklediğini kaydeden Stoltenberg, "Vilnius'ta İsveç'le ilgili olumlu bir karar çıkması hâlâ mümkün" dedi.

ERDOĞAN: AB ÜYELİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇIN, İSVEÇ'E NATO YOLUNU AÇALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin düzenleneceği Litvanya’nın başkenti Vilnius'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik süreciyle ilgili, "Zirvede (NATO) Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır" dedi.

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın" diyen Erdoğan, "Biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım" ifadelerini kullandı.

BIDEN'LA GÖRÜŞME: 'ERDOĞAN, AB KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’da yapılacak iki günlük NATO zirvesi öncesi dün de ABD Başkanı Joe Biden ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Erdoğan’ın bu görüşmede de Biden’dan, birlik ülkelerinin ve AB liderliğinin Türkiye'nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermeleri konusunda destek istediği belirtilmişti.