Reuters: AB için önümüzdeki kış zor olacak

Reuters: AB için önümüzdeki kış zor olacak

AB'nin Rus gazı sonrası yaşaması muhtemel sorunlara dikkat çekildi.

İleri - Dış Haberler

Avrupa Birliği'nin (AB) Rus doğal gazının yerini alacak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için yeterli uzun vadeli sözleşmelere imza atamadığı ve önümüzdeki kış çok zor bir tabloyla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Russia Today'in (RT) Reuters'tan aktardığı habere göre, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesinin ardından Washington'un baskısıyla Rus doğal gazına olan bağımlılığını büyük ölçüde azaltan AB ülkeleri, LNG ithalatını 2021 yılına kıyasla yüzde 60 oranında artırmayı başardı. 

Bununla birlikte, AB ülkelerinin düşük fiyatlarla uzun vadeli sözleşmelere imza atamadığı ve bu LNG'yi bir hayli yüksek olan spot piyasadan satın aldığı bildirildi. Bu, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) LNG fiyatlarının geçen yıla oranla üç kattan fazla arttığını açıkladığı koşullarda AB için çok büyük bir maliyet anlamına geliyor.

'YEŞİL' LOBİ

Ajansın görüşüne başvurduğu Morten Frisch Consulting, AB'nin LNG tedarikinin yaklaşık yüzde 70-75'inin uzun vadeli satışlardan karşılanması gerektiğini aktarırken, Avrupa'daki "Yeşiller" lobisinin bunu engellediği ve durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiliyor.

Bununla birlikte, enerji piyasasında talebi artıran ve fiyatları yukarı çeken ülkelerin başında doğal gazda büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olan Çin geliyor.