Orman yangınları nedeniyle bazı şehirler tahliye ediliyor

Orman yangınları nedeniyle bazı şehirler tahliye ediliyor

Kanada'da aktif yangın sayısının bin 100'e yaklaştığı belirtildi.

Kanada'da, ülke genelinde binden fazla aktif yangın ile kayıtlara geçen tarihinin en kötü orman yangınları sürecini yaşanırken, acil müdahale ekipleri, Ulusal Hazırlık Seviyesi'ni 5. dereceye yükseltti. En yüksek seviye ile tüm itfaiye çalışanları, orman yangınlarına müdahale ile görevlendirildi.

240 ayrı yangınla en fazla etkilenen bölgelerden Northwest Territories eyaletinde, olağanüstü hal ilan (OHAL) edildi. Eyaletin en büyük kentlerinden 20 bin nüfuslu Yellowknife'ta daha önce başlatılan tahliyelerin devam ettiği aktarılırken, cuma günü öğle saatine kadar süre verildiği kaydedildi.

BBC Türkçe'de yer alan habre göre ülkenin batısındaki British Colombia eyaletindeki Kelowna kentinde de OHAL ilan edildi. Kentteki bir konutta yaşayan vatandaşlara, tahliye talebi iletildi.

'DAHA ZOR GÜNLER' UYARISI

Alevlerin 15 kilometre yakınına ulaştığı Yellowknife'ta itfaiye servisi tarafından yapılan açıklamada, rüzgar nedeniyle cuma ve cumartesi günü daha zor günler yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Yetkililer, Yellowknife'tan yaklaşık bin kişinin havadan tahliye edilmesi gerektiğini ancak hava koşulları nedeniyle uçuşların zorlaştığını belirtti. Tahliyeler sırasında uzun araç kuyrukları oluşurken, bazı insanların geri çevrildiği de aktarıldı.

Toplam 46 bin kişinin yaşadığı Northwest Territories'de de tahliye çalışmalarının sürdüğü belirtildi. 

YANGINLARIN NEDENİ YÜKSEK SICAKLIK

Aktif yangın sayısının bin 100'e yaklaşmasını değerlendiren uzmanlar, bahar aylarından yüksek sıcaklıkların ve yağış görülmemesinin etkili olduğunu kaydetti.