Middle East Eye: Tahran ve Bakü savaşın eşiğinde

Middle East Eye: Tahran ve Bakü savaşın eşiğinde

İran ve Azerbaycan'ın durumunu ele alan analiz yayımlandı.

İleri - Dış Haberler

Middle East Eye'da yayımlanan bir analiz, sık sık sınırdaki gerilimlerle savaşın eşiğine gelen İran ve Azerbaycan'ın durumunu mercek altına aldı.

Fardin Eftekhari imzalı analizde, 2020'deki İkinci Karabağ Savaşı'nda Azeri güçlerin Ermeni işgali altındaki birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini anımsatarak, "Azerbaycan o zamandan beri Türkiye ve İsrail'in yardımıyla daha fazla toprak ele geçirmek ve bölgesel jeopolitik manzarayı daha fazla ve kökünden değiştirmek için adımlar attı. Azerbaycan'ın stratejisi, İran'dan gelen büyük bölgesel muhalefetle karşı karşıya" denildi.

Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün Azerbaycan tarafından tanınmadığı iddia edilen analizde, Bakü'nün Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'yle bağlantısını sağlayan Zengezur Koridoru'nu garanti etmek istediğine dikkat çekildi ve "Tahran, bu rotanın İran-Ermenistan sınırını tıkayarak Güney Kafkasya'daki jeopolitik etkisini azaltacağından korkuyor" tespitinde bulunuldu.

RUSYA KAYITSIZ

Rusya'nın Azerbaycan'ın bu eylemlerine karşı kayıtsız kalması ve bir Avrupa Birliği (AB) misyonunun Azeri topraklarında konuşlanmasına da Bakü'nün izin vermemesi gibi nedenlerle İran'ın kendisini hatırlatmak ve gücünü göstermek zorunda kaldığını ve bu sebeple iki ülkenin zaman zaman savaşın eşiğine geldiklerini dile getiren analiz, "Fakat İran bir önleyici askeri harekat planlamıyor" öngörüsünü aktardı.