Macron da ikna edemedi: ‘Çin bağımsız karar alır’

Macron da ikna edemedi: ‘Çin bağımsız karar alır’

Şi Cinping, Macron ve Ursula von der Leyen ile görüştü.

İleri – Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le görüşmesinin ardından "Çin meselelerle ilgili alacağı konuma, bağımsız şekilde karar verir" dedi.

TASS'ın haberine göre, başkent Pekin'de Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı'yla bir araya gelen Şi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesine karşı aktif tavır alması çağrılarına karşı "Çin meselelerle ilgili alacağı konuma, bağımsız şekilde karar verir" ifadelerini kullandı.

"Çin'in Ukrayna konusundaki bu konumu barış görüşmelerini desteklemekten ibarettir" vurgusunu yapan Şi, barış görüşmeleri için gereken koşulların ateşkesin sağlanması ve durumu daha da karmaşıklaştıran eylemlerden vazgeçilmesi olduğunun altını çizdi.

Çin lideri, Pekin'in barış görüşmeleri için çağrıda bulunmaya devam edeceğini de belirterek "Çin, AB'nin uzun vadeli çıkarlarına hizmet eden dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesi oluşturma çabalarını destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

BAŞARILI OLAMADI

The New York Times (NYT), Macron'un Çin'le Batı arasındaki gerilimi tersine çevirebileceğini ve Moskova'yla oldukça yakın ilişkiler içerisindeki Şi'nin yönelimini değiştirebileceğini öne sürmüştü.