'Korkmadan öldük ey halkım unutma bizi'

'Korkmadan öldük ey halkım unutma bizi'

Uğur Mumcu'nun katledilişinin üzerinden tam 29 yıl geçti...

İleri Haber

"Bizi öldürenler, bizi asanlar, bizi sokak ortasında vuranlar, ağabeyimiz, babamız yaşlarındaydılar. Ya bu düzenin kirli çarklarına ortak olmuşlardı ya da susmuşlardı bütün olup bitenlere. Öfkelerini bir gün bile karşısındakilere bağırmamış insanların gözleri önünde, öldürüldük. Hukuk adına, özgürlük adına, demokrasi adına, Batı uygarlığı adına, bizleri bir şafak vakti ipe çektiler.

Korkmadan öldük ey halkım unutma bizi!..

Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım unutma bizi.

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi..."

Cumhuriyet, 25 Ağustos 1975

Ankara’da 24 Ocak 1993 yılında evinin önündeki arabasına bomba yerleştirilerek katledilen Uğur Mumcu'nun aramızdan ayrılışının üzerinden tam 29 yıl geçti. 

Usta gazeteci Uğur Mumcu, yazılarında Türkiye'de ve dünyada yaşanan olaylara ışık tutuyor, bu nedenle tehdit ediliyordu.

Mumcu, 12 Mart 1971 dönemindeki bir yazısında kullandığı "ordu uyanık olmalı" sözleriyle, "orduya hakaret etmek" ve "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Mamak Askeri Cezaevi'nde birçok aydınla bir yıla yakın kalan Mumcu, bu davadan 7 yıl hapse mahkum edildi. Mumcu, kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine tahliye edildi.

Türkiye 1990'lı yıllarda ise ardı arkası kesilmeyen aydın cinayetleriyle çalkalanıyordu. 

Mumcu, yazıları nedeniyle birçok kez tehdit almış, hatta yaşamını yitirmesinden bir yıl önce "Beni öldürecekler” demişti. 

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te evinin önünde bombalı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Saldırıyı ise İBDA-C ve Hizbullah gibi terör örgütleri üstlendi.

Aradan yıllar geçmesine karşın cinayet aydınlatılamadı. Mumcu cinayeti hâlâ faili meçhul!

Usta gazeteci Uğur Mumcu'yu katledilişinin 29. yılında saygı ve özlemle anıyoruz...