İran’da ilk infaz: Muhsin Şikari idam edildi

İran’da ilk infaz: Muhsin Şikari idam edildi

İran’da Mahsa Amini protestolarına katılan Muhsin Şikari infaz edildi.

İran’da 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran yargısı, Besic milislerinden birini kasten yaralama suçundan hüküm giyen Muhsin Şikari’nin bu sabah saatlerinde idam edildiğini açıkladı. Bu, aylardır devam eden Amini protestolarıyla bağlantılı ilk idam.

İran yargısına bağlı Mizan haber ajansının haberine göre Mesud oğlu Muhsin Şikari, 25 Eylül’de tutuklandı ve ilk duruşması 1 Kasım’da yapıldı. Muhsin Şikari, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Besic milislerinden birini kasten yaralama, Tahran Caddesi’ni kapatma ve toplumun güvenini ve güvenliğini bozmakla suçlandı ve idam cezasına çarptırıldı. Şikari’nin infazı bu sabah gerçekleşti.

Muhsin Şikari

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Yüksek Mahkeme’nin sanık Muhsin Şikari’nin yaptığı itirazı reddettiğini yazdı. Mahkeme, idam cezasına gerekçe olarak sanığın eylemlerinin “Allah’a savaş açma suçu” olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) İran’daki insan hakları özel raportörü Javed Rahman, 17 Eylül’den bu yana devam eden protestolarda en az altı kişinin idam cezasına çaptırıldığını ve 21 kişinin de idam cezasıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı’na (HRANA) göre, şimdiye kadar protestolarda en az 473 kişi öldürüldü, 18 bin 200 kişi gözaltına alındı. (El Cezire)