IOM: En tehlikeli göç rotası Orta Akdeniz

IOM: En tehlikeli göç rotası Orta Akdeniz

2023'te 2 bin 788 mülteci hayatını kaybetti, kayıpların 2 bin 93’ü Orta Akdeniz’deydi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Direktörü Par Liljert, son dönemde yeni göç yollarının belirmiş olmasına rağmen hala en tehlikeli rotanın Orta Akdeniz olmaya devam ettiğini söyledi.

Liljert, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın talebi üzerine düzenlenen göç oturumunda yaptığı konuşmada, bu yıl 187 bin kişinin “daha iyi bir gelecek ve güvenlik için” Akdeniz'den geçiş yaptığını bildirdi.

Bianet’te yer alan habere göre; Liljert, aynı dönemde IOM'nin 2 bin 788 can kaybını kayıt altına aldığını, bunların 2 bin 93'ünün Orta Akdeniz rotasında gerçekleştiğini ifade etti.

SAHRA ÇÖLÜ

“Yakın zamanda başka göç yollarının belirmiş olmasına rağmen hala en tehlikeli rota Orta Akdeniz olmaya devam ediyor” diyen Liljert, temel odak noktasının denizler olduğunu ancak Sahra Çölü'nde de trajik ölümlerin yaşandığını belirtti.

‘LAMPEDUSA'DA DURUM ENDİŞE VERİCİ’

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) New York Direktörü Ruven Menikdiwela da “İtalya'nın Lampedusa Adası'nda durum çok endişe verici” dedi.

Menikdiwela, buranın küçük bir ada ve kapasitesinin kısıtlı olduğunu, kendilerinin sahada yetkililere destek verdiğini aktardı, ön saflardaki ülkelerle sorumluluk paylaşımı yapılması ve dayanışma gösterilmesi gerektiğini söyledi.