İngiltere’nin ‘lüks otel’ gibi sunduğu yüzen mülteci hapishanesini boşalttı

İngiltere’nin ‘lüks otel’ gibi sunduğu yüzen mülteci hapishanesini boşalttı

İngiltere, kamuoyuna "lüks otel gibi" sunduğu Bibby Stockholm adlı yüzen mülteci hapishanesini lejyoner hastalığına sebep olan bakteri nedeniyle boşalttı.

İngiltere’nin güney sahillerinde 500 erkek göçmeni Bibby Stockholm adlı gemiye yerleştirme kararı alan İçişleri Bakanlığı, gemide bulunan Legionella (Lejyoner hastalığına sebep olan bakteri cinsi) nedeniyle bugün boşalttı.

Son bir kaç gündür lüks bir otelmiş gibi kamuoyuna anlatılan gemide bulunan bakterinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği kaydedildi. 39 göçmen gemiden çıkarılarak bir otele yerleştirildi.

TESTLERDEN SONRA TEKRAR GEMİYE NAKLEDİLECEKLER

Evrensel’den Arif Bektaş’ın haberine göre; bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, denizde ve gemi içindeki suda tespit edilen bakterinin tamamen gemiden temizlenmesinden sonra nakillerin tekrar yapılacağı belirtildi. Tüm suların ve göçmenlerin çeşitli testlerden geçirileceği belirtiliyor.

KAMUOYUNA LÜSK OTEL GİBİ SUNULMUŞTU

Hak örgütleri ve kampanya grupları, mültecilerin adeta yüzen bir cezaevi olan gemiye konulmasının uluslararası yasalara, anlaşmalara ve insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayarak karşı çıkıyor.

Bu örgütlere karşı çıkan hükümet ise geminin adeta “lüks bir otel” olduğunu iddia ederek tepkileri dindirmeye çalışıyordu.

Kampanya grupları, bu uygulamaya derhal son verilmesi çağrılarını yenilediler.

LEYONER HASTALIĞI

Bakteri kaynaklı ciddi bir akciğer rahatsızlığı olan lejyoner hastalığı (legionellozis) yüzde 10-15 vaka/ölüm oranına sahip.

Hastalık grip benzeri semptomlarla başlıyor, devamında ise kuru öksürük ile zatürreye (pnömoni) ilerliyor. Tedavi edilmezse, semptomlar hızla kötüleşiyor ve solunum yetmezliği, şok, çoklu organ yetmezlikleri ve sonunda ölüm ile sonuçlanabiliyor.

Hastalığın sadece grip belirtileri ile seyreden hafif formuna "pontiac ateşi" adı veriliyor.