İngiltere’de doktorlar yaklaşık 50 yıl sonra greve gidiyor

İngiltere’de doktorlar yaklaşık 50 yıl sonra greve gidiyor

Ülkede yaklaşık 50 yıl sonra tüm doktorlar greve gidecek.

İngiltere’de yaklaşık 50 yıl sonra tüm doktorlar, daha iyi ücret ve kamu sağlık hizmetinin iyileştirilmesi talepleriyle greve çıkmaya hazırlanıyor.

Hastane, yatak, yoğun bakım sayısında azaltmaya giden hükümetler, yıllardır doktorlara zam da vermiyor. Yeni doktor da işe almazken, var olan doktorlar bunca hastaya yetişmekte zorluk çekiyor. Tüm hastalara zamanında ve olması gereken tedavi yapılamadığı için hastanelerde ölüm oranları artmaya başladı.

Son 10 yıl içinde asgari ücret hesaplandığında doktorlara yüzde 30 zam yapılması gerekiyordu. Fakat hükümet sadece yüzde 5 önerdi. Doktorlar, aşırı iş yükü ve yetersiz ücretten dolayı halkın sağlığının tehlikeye girdiğine dikkat çekerek taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Evrensel’den Arif Bektaş’ın haberine göre; talepleri kabul edilmeyen doktorlar, 20 ve 21 Temmuz’da 48 saatlik bir grev gerçekleştirme kararı alırken, hükümetin sağlık alanına daha fazla yatırım yapmayarak halkın sağlığı ile oynadığını açıkladılar. Doktorların üye olduğu British Medical Association (BMA), hükümetin tutumunun kabul edilemez olduğunu ve grev yapmaktan başka seçenek bırakmadığını söyledi.

PRATİSLENLER DE GREVE ÇIKIYOR

Öte yandan pratisyen doktorlar da tarihin en uzun grevine hazırlanıyor. Daha önce Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde sonuç alamayan pratisyen doktorlar 13, 14, 15, 16 ve 17 Temmuz’da 5 gün aralıksız greve çıkacak. Bu grev de pratisyen hekimler tarihinde en uzun grev özelliği taşıyor.

Hükümet, neredeyse enflasyon oranının yarısı kadar ücret zammı teklif ederken, pratisyen doktorlar yüzde 5’lik bir ücret zammının sorunları çözemeyeceğini belirtti.