İki ülke arasındaki çatışmalarda 94 kişi öldü

İki ülke arasındaki çatışmalarda 94 kişi öldü

Kırgızistan ile Tacikistan arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 94 oldu.

Kırgızistan - Tacikistan sınırında geçen çarşamba günü başlayan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 94'e yükseldi. 

Kırgızistan, pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, çatışmalarda toplam ölü sayısının 59'a çıktığını bildirdi. Buna göre, 100'den fazla kişi de yaralandı. Tacikistan ise 35 vatandaşının öldüğünü ve en az 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, sınır anlaşmazlıkları nedeniyle sık sık çatışmalar yaşayan iki ülke arasında cuma günü ateşkes görüşmeleri yapıldı ve büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Kremlin tarafından yapılan açıklamaya göre, Tacikistan Devlet Başkanı İmam Ali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile telefon görüşmeleri yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülkeye aralarındaki fikir ayrılıklarını "barışçıl, politik ve diplomatik" bir şekilde çözme çağrısı yaptı.

SINIR TARTIŞMALARI

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki bin kilometrelik sınırın üçte biri tartışmalı. Kırgızistan sınır güvenlik güçleri, Tacikistan askerlerini sınırın henüz üzerinde uzlaşıya varılmayan tartışmalı bölgesinde konuşlanmakla suçladı. Tacikistan ise Kırgızistan tarafından ateş açıldığını iddia etti.

ULUSAL YAS İLANI

Kırgızistan, son çatışmalarda hayatını kaybedenler için pazartesi günü ulusal yas ilan etti.

GEÇEN YIL 50 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Son olarak 2021'de yaşanan çatışmalarda 50 kişi hayatını kaybetmişti.