
Hüsnü Mübarek hakkında tahliye kararı
Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkında tahliye kararı verildi.
Mısır Başsavcılığı’nın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in avukatı Ferid ed-Dib’in talebini değerlendirerek, Mübarek’in tahliyesine karar verdiği belirtildi.
Mübarek’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı davasında çarptırıldığı 3 yıl hapis cezasını doldurmuş olması ve hakkında açılan diğer davalardan da beraat etmesinden dolayı tahliyesi kararlaştırıldı.
22 Aralık 2016 tarihinde yargıya bağlı İllegal Kazanç İdaresinin talebi gereği Mübarek’in ülke dışına çıkışının yasaklandığı aktarıldı. Mübarek’in tahliye işlemlerinin ikamet adresinin bulunduğu, Kahire’nin Mısr el Cedide bölgesi karakolunda başlatıldığı duyuruldu.
Mısır yasaları gereği cezasını doldurarak hapisten çıkan mahkumlar, yaşadıkları bölgedeki karakola götürülerek oradan tahliye ediliyor. Ancak Mübarek için sağlık sorunları nedeniyle bu prosedürün uygulanmayacağı belirtildi.
HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?
Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928 tarihinde dünyaya geldi. Eğitim hayatını Kahire'de yer alan Mısır Askeri Akademisi'ni ve Bilbays'taki Havacılık Akademisi'ni bitirerek tamamladı.
Ardından Sovyetler Birliği'nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda eğitim aldı. Mısır Hava Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1966-1969 yılları arasında Hava Akademisi'nde Komutanlık görevini yürüttü.
1972 yılında Enver Sedat tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı ve 1973'ün Ekim ayında İsrail'le yapılan Yom Kippur Savaşı'nda elde edilen başarılarda büyük rol oynadı.
Savaşın ardından mareşal rütbesini kazanan Hüsnü Mübarek, 1975'in Nisan ayında devlet başkanı yardımcılığına atandı ve Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra'nın geleceği ile ilgili anlaşmazlıkların çözülmesinde arabuluculukta bulundu.
6 Ekim 1981'de devlet başkanı Enver Sedat'ın suikast sonucunda öldürülmesiyle devlet başkanı oldu. Görevi süresince öteki Arap ülkeleriyle ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulundu. 1982 yıılnda Lübnan'ı işgal eden İsrail'le yakınlaşmaktan kaçındı.
1987'de altı yıl sürecek bir ikinci dönem için, oyların %97'sini kazanarak yeniden devlet başkanlığı görevine seçildi. Enver Sedat döneminde İsrail'le yaptığı barış antlaşması sebebiyle çıkarıldıkları Arap Birliği'ne Mısır yeniden 1989'da kabul edildi ve merkezi Kahire'ye taşındı.
26 Haziran 1995'te, Afrika Birliği Örgütü Zirvesi için gerçekleştirdiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa seyahati sırasında kendisine suikast girişiminde bulunuldu.
2011 yılında Tunus'ta başlayan "Arap Baharı" olaylarının Mısır'a 25 Ocak 2011'de sıçraması üzerine 10 Şubat 2011'de yetkilerinin bir çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti.
11 Şubat 2011'de görevini orduya ve Anayasa Mahkemesi'ne devrederek devlet başkanlığı görevinden istifa etti. İstifasının ardından kısa bir süre sonra tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. İdam cezası ile yargılanan Hüsnü Mübarek, 2 Haziran 2012 günü yardımcısı ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
13 Mart 2017 günü Mısır mahkemesi tarafından aklanan Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılacağı açıklandı.