Hindistan’da G20 zirvesi öncesinde gecekondular yıkılıyor

Hindistan’da G20 zirvesi öncesinde gecekondular yıkılıyor

Yeni Delhi'de gecekondular yıkılırken, kentte yaşayanlar ve aktivistler G20 Zirvesi ile bağlantılı olduğunu ifade etti, Hindistanlı yetkililer iddiaları reddetti.

Fotoğraf: Altaf Qadri/AP Photo

G20 Liderler Zirvesi, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 9-10 Eylül'de yapılacak. Şehirde yaşayanlar yetkililerin zirve öncesinde şehri "güzelleştirmek" için gecekondu yıkımlarına hız verdiğini savunurken, yetkililer bu iddiaları reddetti.

Gazete Duvar’ın CNN International'ın haberinden aktardığına göre, Hindistan hükümeti, son aylarda yıkılan gecekonduların "yasal olmadığını" söyleyerek yıkımlardan etkilenenlerin başka yerlere yerleştirileceğini kaydetti. Ülkedeki aktivistler ise yıkımların zamanlamasına dikkat çekerek, bunların zirve öncesi bir "güzelleştirme" projesinin parçası olduğunu, yetkililerin yabancı devlet yetkililerini etkilemek için Yeni Delhi'deki evsizlerden ve gecekondulardan kurtulmak istediğini belirtti.

‘YOKSULLUĞUN GÖRÜNÜR OLMASINI İSTEMİYORLAR’

Hindistan'daki evsiz aileler ve sokakta yaşayan çocuklar için çalışan aktivist Harsh Mander, basına verdiği demeçte, “Bana en çarpıcı gelen, Hindistan devletinin görünür yoksulluktan utanıyor olması. Yoksulluğu buraya gelen insanlara görünür olmasını istemiyorlar" diye konuştu. Ancak, Hindistan hükümeti, temmuz ayında bir soru önergesine verdiği yanıtta evlerin yıkılmasının G20 Zirvesi ile ilgili olduğu iddiasını reddetmişti. Yaklaşık 30 yıldır başkent Yeni Delhi'deki bir gecekondu mahallesinde yaşayan 56 yaşındaki Jayanti Devi, evini yıkmaya gelen ekiplerle karşılaşma anını, “Öyle korktuk ki... Her şeyi yok ettiler. Geriye hiçbir şeyimiz kalmadı” sözleriyle anlattı.

İLK DEFA G20 ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Öte yandan, Yeni Delhi merkezli Politika Araştırmaları Merkezi'nin 2021 tarihli raporuna göre, yaklaşık 16 milyon nüfuslu kentin yalnızca 23,7'si 'planlı' ya da 'onaylı' mahallelerde yaşıyordu. Yeni Delhi halkının geri kalanı ise gecekondu mahallelerinde, köylerde veya ruhsatsız yapıların olduğu mahallelerde ikamet ediyordu. Hindistan, G20 dönem başkanlığını Aralık 2022'de Endonezya'dan devralmıştı. Yeni Delhi, 9-10 Eylül'de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne ilk kez ev sahipliği yapacak.