Güney Kore'den 'nükleer silah' tehdidi

Güney Kore'den 'nükleer silah' tehdidi

Güney Kore Devlet Başkanı Yeol, KDHC'ye karşı nükleer silahlarını üretebileceklerini açıkladı.

İleri - Dış Haberler

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) "provokatif" eylemleri sürerse ülkelerinde taktik nükleer silah konuşlandırabileceklerini ve kendi nükleer silahlarını üretebileceklerini açıkladı.

Yonhap News Agency'nin aktardığına göre; Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelen Yoon, "Artık Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi sadece Güney Kore'ye yönelik değil. Güney Kore, Japonya ve ABD için de ortak bir ilgi alanı hâline geldi" dedi. Ülkesinin teknolojisinin nükleer silah edinmek için yeterli olduğunu ileri süren Yoon, "Sorun daha da ciddileşirse, kendi nükleer silahlarımızı elde edebiliriz ve Güney Kore'ye taktik nükleer silahlar konuşlandırabiliriz. Böyle bir durum çok uzun sürmez" diye konuştu. 

Son olarak 26 Aralık'ta KDHC'ye ait 5 insansız hava aracı (İHA) Güney Kore hava sahasını ihlal etmiş ve içlerinden biri Güney Kore'nin başkenti Seul'a kadar uçmuştu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da İHA'ları düşüremedikleri için özür dilemişti.

BAŞKANLIK OFİSİ NETLEŞTİRDİ

Güney Kore Devlet Başkanlık Ofisi'nden bir yetkili, Yoon'un bu sözlerinin ne anlama geldiği sorulması üzerine, bu ifadelerin "ulusun savunulması konusundaki kesin kararlılık" olduğunu belirtti. Ulusal güvenlik söz konusu olduğunda en kötü senaryonun dikkate alınması gerektiğini vurgulayan yetkili, "Dünkü yorumların en önemli kısmı, artan terör tehdidine karşı başkomutan olarak halkı koruma taahhüdünü ve kararlılığını her zamankinden daha net bir şekilde ortaya koymasıydı" diye konuştu.