Gazze'de sağlıkçılar saldırı altında

Gazze’de sağlıkçılar ambulansları, sağlık çalışanlarını ve hastaneleri hedef alan İsrail hava saldırılarının ortasında, sağlık hizmetini aksatmadan sağlamak için insan üstü bir çaba sarf ediyorlar.

(İleri - Dış Haberler) Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının başlamasından bu yana pek çok sağlık kurumu ve ambulans İsrail saldırılarının açık hedefi oldu. Sağlık kurumlarına ve sağlıkçılara yönelik bu saldırılar uluslararası kamuoyu tarafından şiddetle kınanırken, İsrail Ordusunun hastaneleri hedef alırken sahte uydu görüntüleri kullanarak bu saldırılara meşruiyet kazandırmaya çalıştığı ortaya çıktı.

truth-out.org’un bildirimine göre, insanüstü çabalar ve fedakarlıklarla Gazze’de sağlık hizmeti sağlamaya çalışan sağlık çalışanları İsrail’in Gazze’ye dönük kuşatması nedeniyle aylardır maaşlarını alamıyorlar. Yaşanan maddi sıkıntılar ve saldırılara rağmen sağlık hizmetini aksatmadan sürdürmeye çalışıyorlar.

Birleşmiş Milletler Gazze Raporunda, Gazze’de sağlık sisteminin artık çöktüğünü, temel ilaç ve tıbbi araçların dahi tükendiğini, bununla beraber temiz içme suyu ve gıda erişiminin olmaması nedeniyle, bundan sonra salgın hastalıklara ve ölümlere hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı hastaneleri, klinikleri, tıp fakültelerini, ambulansları hedef alan 35 ayrı İsrail saldırısı olduğunu bildirdi. İnsan Hakları için Hekimler Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü başta olmak üzere, pek çok kuruluş İsrail’in sağlık kurumlarını ve çalışanlarını hedef alan bu saldırılarını kınadı ve kamuoyuna bunun uluslararası savaş suçu olarak değerlendirilmesi çağrısını yaptı. Uluslararası Af Örgütü çağrısını bir adım öne alarak, Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail’e silah satışını durdurması için bir ambargo kampanyası düzenledi. Af Örgütü’nün Gazze raporunda özellikle ambulansların ve paramediklerin İsrail hava saldırılarının kasti hedefi olduğu kanıtlarla sunuluyor.

İsrail saldırılarının ilk hedefi olan ve yerle bir edilen el-Vefa Hastanesi bir geriatri ve rehabilitasyon merkezi idi. Hastanede görevli hekimlerin bildirimine göre, tedavi görmekte olan hastaların büyük kısmının yaşlı ve yatalak olması saldırılarda yaralanan hastaların sevkiyatını zorlaştırdı ve saldırılara bağlı ölümleri arttırdı. Sonraki haftalarda saldırıların direk hedefi olan Kamal Odwan Hastanesi ise kadın doğum kliniği olarak hizmet vermekteydi. Bu hastaneye yönelik saldırılarda pek çok gebe ve bebek de yaşamını yitirdi.

SAĞLIKÇILARI HEDEF ALAN İLK İSRAİL SALDIRISI DEĞİL

İsrail Ordusu 2006’da bin 200 kişinin hayatını kaybettiği Lübnan operasyonunda çoğu Kızılhaç’a ait olan ambulansları ve paramedikleri hedef almıştı.

İsrail, Aralık 2008-Ocak 2009 tarihlerinde Gazze’ye yönelik saldırılarında yine sağlıkçıları ve sağlık kurumlarını hedef almıştı. O tarihlerde bu saldırılar sonucu 23 acil sağlık görevlisi hayatını kaybetmiş, en az 50 sağlık görevlisi de yaralanmıştı. 22 ambulansın hedef alındığı bu saldırılarda Gazze‘deki hastaneler ve klinikler de yine İsrail Ordusu’nun hedefi olmuşlardı.

Filistin İnsan Hakları Merkezi’nin verilerine göre, İsrail’in Kasım 2012’de sekiz gün süren Gazze operasyonunda en az altı sağlık merkezi saldırılar sonucu ağır hasar görmüştü.

TRAVMA SONRASI HAYATTA KALMAK

Filistin İnsan Hakları Merkezi’nin verilerine göre, 11 Ağustos 2014 itibariyle İsrail’in hava saldırıları sonucu 471’i çocuk olan 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ve yaklaşık 8 bin 200 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletlerin raporunda ise 100 bini acil olmak üzere yaklaşık 400 bin Filistinli çocuğun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu bildirildi. Gazze’de bu ihtiyacı karşılayabilecek sayıda psikiyatrist veya psikolog ise bulunmuyor; bölgede psikolojik destek verebilecek uzman sayısı 100’ü geçmiyor. Bunun yanında bu ruhsal desteğin sağlanabileceği kurum ve mekanlar İsrail hava saldırılarının hedefi oldukları için, Gazze halkı psikolojik destekten yoksun kalmış durumda.