Filipinler’den Çin’e: ‘Bir inç toprak kaybetmeyiz’

Filipinler’den Çin’e: ‘Bir inç toprak kaybetmeyiz’

Çin’in bölgedeki faaliyetleri “saldırganlık” olarak nitelendirildi.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., Güney Çin Denizi’nde Pekin’le devam eden sınır anlaşmazlıklarına ilişkin “Bir inç bile toprak kaybetmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Reuters’ın aktardığına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Güneydoğu Asya’daki önemli müttefiklerinden Filipinler’in devlet başkanı Marcos Jr., Güney Çin Denizi üzerinde Çin’le artan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu. Çin’in bölgedeki faaliyetlerini “saldırganlık” olarak nitelendiren Marcos Jr., “Ülkemiz barış ideallerimize uymayan ve hem bölgenin hem dünyanın istikrarını tehdit eden jeopolitik gerginliklere tanık oluyor” dedi. 

‘TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ KORUYACAĞIZ’

“Bu ülke bir karış toprağını kaybetmeyecek. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde toprak bütünlüğümüzü korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Marcos Jr., halkın güvenliğini sağlamak için komşu ülkelerle birlikte çalışacaklarının altını çizdi.

Son olarak Filipinler Dışişleri Bakanlığı, salı günü, Çin bandıralı donanma gemilerinin ikmal görevindeki askeri gemilerden birine “askeri sınıf bir lazer” tutarak mürettebatın bir kısmını geçici olarak kör ettiğini iddia etmişti.