Çekya'da devlet başkanlığı seçimleri başladı

Çekya'da devlet başkanlığı seçimleri başladı

İki gün sürecek seçimlerde, hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını bulamaması durumunda en yüksek oyu alan iki aday 27-28 Ocak tarihlerindeki ikinci tura kalacak.

İleri-Dış Haberler

Çekya’da iki gün sürecek devlet başkanlığı seçimleri başladı. Bugüne kadar yapılan tüm anketlerdeki öngörüler seçimin ikinci tura kalacağı yönünde.

Reuters'ın aktardığına göre, Çekya'da halk devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. İki gün sürecek seçimlerde, hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını bulamaması durumunda en yüksek oyu alan iki aday 27-28 Ocak tarihlerindeki ikinci tura kalacak.

Bugüne kadar yapılan tüm anketlerdeki öngörüler seçimin ikinci tura kalacağı yönünde. İlk turu 68 yaşındaki eski Başbakan Andrej Babis ve 61 yaşındaki eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel’in önde bitirmesi bekleniyor. Babis ve Pavel'i ise ekonomist Danuse Nerudova, senatör Pavel Fischer, emekli diplomat Jaroslav Basta, Tomas Zima, Karel Divis ve Marek Hilser takip ediyor.

Yarışta öne çıkan isimlerden Petr Pavel, ülkesinin eski bir generali. Öte yandan daha önce NATO'nun üst düzey misyonlarında da görev almasıyla dikkat çekiyor. 

Babis ise Avrupa Birliği'yle Rusya karşıtı yaptırımlar konusunda sürekli ihtilafa düşen Macaristan Devlet Başkanı Viktor Orban'la sıcak ilişkiler içinde.