Burkina Faso'da art arda terör saldırıları: 18 ölü

Burkina Faso'da art arda terör saldırıları: 18 ölü

Fransa karşıtı ve "Rusya destekli" cunta tarafından yönetilen Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, terör saldırılarıyla bir daha sarsıldı.

İleri - Dış Haberler

El Kaide ve IŞİD bağlantılı terörist grupların hedefindeki Burkina Faso'daki iki ayrı noktada gerçekleştirilen iki saldırıda 16'sı asker 18 kişi hayatını kaybetti.

Daily Nation'un haberine göre, İbrahim Traore önderliğindeki Fransa karşıtı ve "Rusya destekli" cunta tarafından yönetilen Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, terör saldırılarıyla bir daha sarsıldı.

Ülkenin kuzey ve kuzeybatısındaki iki ayrı saldırıda, asker ve halk arasındaki bağlantıyı sağlamakla görevli Anavatanı Savunma Gönüllüleri (VDP) hedef alındı. İlk saldırıda 6 asker ve 1 sivil, başka bir noktada gerçekleşen ikinci saldırıda da 10 asker ve 1 sivil yaşamını yitirdi.

BURKİNA FASO’DA NE OLDU?

Burkina Faso, bir yılda iki askeri darbe yaşamasıyla gündeme gelmişti. Son "seçilmiş" başkan Roch Marc Christian Kabore, Paul-Henri Sandaogo Damiba tarafından devrilmiş, 30 Eylül tarihinde de İbrahim Traore, Damiba'yı devirmişti.  Traore, Georges Namonao Askeri Okulu’nu parlak bir öğrenci olarak bitirmiş, El Kaide ve IŞİD bağlantılı teröre karşı hem ülkesinde hem de Mali’de tecrübe kazanmıştı. Traore’nin, Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in korumasında olduğu öne sürülüyor.

FRANSA KINAMIŞTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, darbeyi şiddetle kınamış, Burkina Faso'nun yeni hükümeti ise Uluslararası Fransız Radyosu’nun (FRI) lisansını iptal, başkent Vagadugu'daki Fransa büyükelçisini de sınır dışı etmişti.