Bir işçinin gözünden | Sanel işçileri: MESS sözleşmesinde kavgaya hazırız 

Bir işçinin gözünden | Sanel işçileri: MESS sözleşmesinde kavgaya hazırız 

Sözleşmede yapılacak tavizlere karşı bireysel tavrımız fabrika eylemlerine dönüşecektir, öncü işçiler MESS ve patronlarına karşı mücadeleden vazgeçmeyecektir.

Sanel Elektronikten TİP Üyesi Bir İşçi

Sevgili metal işçileri kardeşlerim;

10 yıldır Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Ticaret A.Ş. fabrikasında çalışıyorum.

Türkiye'nin en büyük 2. toplu iş sözleşmesinin tarihi yaklaşmaktadır.

Bulunduğum fabrikanın işçi komitelerinde ve temsilcilik görevlerinde bulundum. Türkiye bir seçim sürecinden geçmiş, mevcut hükümet pozisyonu korumuştur.

Zamlar ve vergiler yağmur gibi bütün çalışanlarının üstüne bırakılmış. Aylık kazançları iyi olmayan sınıfın daha çok zor günleri olacaktır. Maaşlar erimiş, geçinmek bir umut yaklaşmakta olan toplu iş sözleşmelerinde ve normal yürürlükte olan sözleşmeleri revize taleplerindedir.

Son yapılan asgari ücret zammı ile beraber çalıştığım fabrikada yeni işçi ile 10 yıllık işçi arasında fark bulunmamaktadır. Türkiye'de asgari ücretli ve sendikalaşmanın daha zorlaşacağı örgütsüz bir sınıf oluşturulmaya çalışılmaktadır.

MESS toplu iş sözleşmesinde eylül ayında sözleşme dışında ara zam talepleri, diğer fabrikalarda olduğu gibi bizim fabrikamızda da vardır ve sendikaya bu talepler iletildi.

Sözleşme taslağında beklentiler yüksek ama bu sürece yabancı olmayan bir işçi olarak ikinci 6 ay, üçüncü 6 ay ve dördüncü 6 aylarda da yalancı TÜİK göz önüne alınarak, artı refah payı ile birlikte teklif edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sosyal haklarımız yakacak, ayakkabı, yıllık izin ve bayram ücretlerinin vergi dışında bırakılması teklifi, bizim fabrikamızda oldukça güçlü. Eylül ayı itibari ile yüzde 27 vergi dilimde bulunacak ücretlerimizin yüzde 15 sonrasının işverenler tarafından ödenmesini de istiyoruz.

Bizim fabrikada, toplu iş sözleşmesinde ortalama talep olarak ücretlerin yüzde 175 artırılması ve kıdem zammı beklentisi çoğunluktaydı. Sözleşme sürecinde fazla mesailer yasaklanmalı, patron ve MESS'e karşı işçi sınıfının birlikteliği gösterilmelidir.

Sözleşmede yapılacak tavizlere karşı bireysel tavrımız fabrika eylemlerine dönüşecektir, öncü işçiler MESS ve patronlarına karşı mücadeleden vazgeçmeyecektir.

Çarklar elimizde, durduracak gücümüz birliğimizdedir.

DAHA FAZLA