Bir işçinin gözünden: Mercedes işçisi sosyal yardım değil, insanca yaşayabileceği bir ücret zammı istiyor

Bir işçinin gözünden: Mercedes işçisi sosyal yardım değil, insanca yaşayabileceği bir ücret zammı istiyor

Birçok diğer metal işçileri gibi Mercedes çalışanları da maaşlarının enflasyon karşısında erimeyeceği yeni bir taslak için beklentilerini dile getirmeye devam ediyor.

İstanbul Hoşdere Mercedes Fabrikasından TİP Üyesi Bir İşçi

Eylül ayında başlayacak olan sözleşmenin taslağını 4 Eylül'de açıklayarak start veren Türk Metal Sendikası; yüzde 2,23 çekme, yüzde 80 yüzdelik zam, yüzde 29,14 kıdem zammı ve yüzde 7,68 sosyal hakları içeriği ile toplamda yüzde 119,05 zam oranını dev puntolarla yayınlayarak duyurdu.

Birçok metal işçisi gibi Mercedes işçileri de "Cumhuriyet sözleşmesi" sloganı haline getirilen taslağın, büyük bir kazanım olduğu havasına sokulmak isteniyor. İşçiler, sözleşmede yer alan 2. 3. 4. altı ay için enflasyon + yüzde 5'lik kısım ve yüzdelik zamda yer alan yüzde 80'lik talep karşısında şimdiden sendika  temsilcilerine tepkilerini gösteriyor.

Bu tepkilerin beklenildiği düşünülen Mercedes icra kurulunun ise aynı gün sendika temsilcileri aracılığıyla paylaştığı yazı şöyle:

"Değerli çalışma arkadaşlarımız

Sizleri MBT İcra Kurulumuzun almış olduğu bazı kararlar ile ilgili bilgilendirmek istiyoruz.

Size bağlı mavi yakalı çalışanlarımızı gün içerisinde aşağıdaki içerik konusunda sözlü olarak bilgilendirmenizi rica ederiz.

MESST kart

2023 yılında hem Hoşdere hem de Aksaray fabrikamız tarihimizin en yüksek üretim sayısına erişmiş olacak.

'Üretim rekor yılı' olması nedeniyle bir defaya mahsus olmak üzere tüm mavi yakalı çalışanlarımızın MESST kartlarına şirketimiz tarafından 10.000 TL yükleme yapılacaktır.

Yükleme 8 Eylül Cuma günü öğleden sonra yapılacak olup, bu tutar MESST kartın anlaşmalı olduğu kurumlarda kullanılabilecektir.

Anlaşmalı kurumlardan yapılan harcamalardan alınan indirimler yine çalışanlarımızın MESST kartlarına yansıyacak olup nakit olarak başka firmalarda da harcanması mümkün olacaktır.

Yüklenecek bakiye 2.750 TL üstü olduğu için TC Merkez Bankası kuralları gereği tüm MESST kartların kimlik doğrulama işlemlerinin

Cuma gününe kadar tamamlanması gerekiyor.

MESST kartlarının kimlik doğrulaması ile ilgili detaylı bilgilendirmeleri bilahare sizlerle ve mavi yaka çalışanlarımız ile paylaşıyor olacağız.

Erzak çeki – Momento

Her 6 ayda bir çalışanlarımıza sunduğumuz erzak çeki ödememizi 15 Eylül Cuma günü yapacağız.

Erzak çeki tutarımız 6.000 TL olacaktır.

Mart 2023’teki 3.730 TL olan baz değerimizi son 6 aylık enflasyon ve toplu iş sözleşmesi (TIS) kapsamındaki oranı dikkate alarak güncelleyeceğiz.

Ancak TİS artış oranı henüz belli olmadığı için 15 Eylül itibarıyla 6.000 TL ödeme gerçekleştireceğiz.

Çek tutarı daha sonra TİS kapsamındaki 6 aylık ücret artış oranına göre tekrar güncellenecek ve fark bir sonraki erzak çeki ödeme dönemine yansıtılacaktır.

Ayakkabı çeki

TİS kapsamında yapmakta olduğumuz ayakkabı çeki ödememizi 8 Eylül Cuma günü yapacağız.

Nisan 2023’te 640 TL olan baz değerimizi toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamındaki oranı dikkate alarak güncelleyeceğiz.

Ancak TİS artış oranı henüz belli olmadığı için 8 Eylül itibarıyla 1.300 TL ödeme olarak gerçekleştireceğiz.

Ayakkabı çek tutarı daha sonra TİS kapsamındaki 6 aylık ücret artış oranına göre tekrar güncellenecek ve fark bir sonraki ayakkabı çeki ödeme dönemine yansıtılacaktır.

MBT İcra Kurulumuz adına tüm çalışanlarımıza özverili çalışmalarından ve değerli katkılarından dolayı teşekkür eder, çek ödemelerinizi sevdiklerinizle beraber sağlık, mutlu, huzur dolu günlerde harcamanızı dileriz.

İyi çalışmalar"

Üretim rekoru kıran Mercedes'in paylaşımı, odağı başka yöne çekmeye yetmedi. Odak halen Türk Metal'in taslağına çevrilmiş durumda ve birçok diğer metal işçileri gibi Mercedes çalışanları da maaşlarının enflasyon karşısında erimeyeceği yeni bir taslak için beklentilerini dile getirmeye devam ediyor.

DAHA FAZLA