Mesud Barzani: Bağımsız Kürdistan için her şeyi yapacağız!

Mesud Barzani: Bağımsız Kürdistan için her şeyi yapacağız!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Bağımsız bir Kürdistan artık bir hayal veya dedikodu değil. Önümüze gelen bir gerçek. Bu amaca ulaşmak için her şeyi yapacağız" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'tan askeri destek beklediklerini ifade ederek, "Henüz tank ve top verilmedi" dedi. 

"AMERİKA'NIN ÇEKİLMESİ TERÖRİZMİN BÜYÜMESİNE NEDEN OLUR"

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün aktardığına göre, IKBY Başkanı Barzani, Washington Post'tan Lally Weymouth’a verdiği mülakatta, ABD'nin Kuzey Irak'taki varlığının gerekli olduğunu öne sürerek, "Terörizmin büyümemesi için bu yardımın devam etmesi gerekli. Umarım Amerika aynı hatayı tekrar etmez. 2010 ve 2011’de bölgedeki Amerikalı komutanlara söylemiştim, 'Amerika’nın çekilmesi terörizmin büyümesine neden olacak' diye. Sınırlı da olsa Amerikalı asker kalsaydı IŞİD Ramadi ve Musul’u alamazdı" dedi. 

"IRAK ÜZERİNDE HİÇBİR ÜLKE İRAN KADAR ETKİLİ DEĞİL"

Mülakatta, "Irak üzerinde hiçbir ülke İran kadar etkili değil" diyen Barzani, Türkiye ile 'yakın çalıştıklarını' kaydetti.

Türkiye'ye petrol satmalarından Bağdat yönetiminin rahatsız olduğu sorularına yanıt veren Barzani, "Bağdat’ın bundan şikâyet etmeye hakkı yok. Bütçemizi anayasaya aykırı ve kanunsuz biçimde kesti. Bütçemizi kesmeden önce Türkiye üzerinden hiç petrol satmadık" dedi. 

Türkiye'nin Suriye'de PYD kontrolündeki bölgelere saldırılarına ilişkin konuşan Barzani, bu durumun kendilerini zora sokmadığını belirterek, "Bu iki mesele birbiriyle ilişkili değil" dedi. 

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN HAYAL DEĞİL"

"Sizin bağımsız bir Kürdistan hayali kurduğunuz dedikoduları var. Bağımsızlık ilan edecek misiniz?" sorusuna yanıt veren Barzani, şu açıklamayı yaptı:

"Bu artık bir hayal veya dedikodu değil. Önümüze gelen bir gerçek. Bu amaca ulaşmak için her şeyi yapacağız. Ancak bunu şiddete başvurmadan, barışçı bir biçimde yapacağız. Mümkün olan en kısa zamanda. Çünkü zamanı geldi. Şimdi pratik adımlar atma zamanıdır. Bugün 6 milyon kişi, bizim 'Kuzey Irak' değil, 'Kürdistan' dediğimiz yerde yaşıyor".