Konaklama ve Eğlence Dayanışması büyük bir açığı kapatacak

Haksızlığa uğrayan, baskıya ve mobbinge maruz kalan, emeği gasp edilen işçiler artık bir ofise, büroya gitmek veya resmi kayıt olmak zorunda değiller. İhtiyaç duydukları yardım ve dayanışma artık bir tık kadar ötede.

İbrahim Kazanasmaz-Turist Rehberi

Turizm ve eğlence işçilerin sorunlarını diğer işçilere nazaran çok az kişi duyuyor. “Bir metal işçisine kıyasla veya madencinin sorunlarına nispeten ne gibi farklı dertleri olabilir ki turizm ve eğlence çalışanlarının” diyebilirsiniz.

Bulundukları sektör tatil, yeme-içme ve eğlence ile ilgili olduğu için genelde işçiler de bu ‘keyifli ve şaşalı’ dünyanın bir parçası zannediliyor. Ancak kazın ayağı öyle değil. 

Uzun, yorucu ve kanunsuz mesai saatleri, mevsimlik işçi olması sorunu, mobbing, iş tanımının net yapılmaması sonucu birçok ek sorumluluğun yüklenmesi, sendikalaşamama, ücret adaletsizliği, maaşına el konulması ve daha onlarca sorun hemen hemen her işçinin hayatının bir parçası. Fakat bu sorunları gündeme getirecek, işçilerin darda kaldıkları zaman sırtlarını dayayabilecekleri bir örgütlenme yok. Aslında var, ama lafta…

“Sendika” diye isimlendiriyoruz işçi haklarını savunması gereken oluşumları. Hiç uzatmayacağım bu konuyu kısaca şöyle özetleyeyim: İyi niyetli olanların kolu kanadı sistem tarafından kırılmış. Diğerleri zaten işçiyi değil, patronu koruyan sarı sendikalar. Bu bağlamda sosyal medyanın gücü giriyor devreye.  

Malumunuz, örtbas edilmek istenen bir sürü kanunsuzluğa sessiz kalan düzen, konu sosyal medyada gündem olunca devreye girmek zorunda kalıyor. Tam da bu sebepten dolayı emekçilerin buluşma noktası kaçınılmaz bir şekilde sosyal medya olmak zorunda. Bu sıraladığım sebeplerden dolayı bir ihtiyaç olarak doğdu Konaklama ve Eğlence Dayanışması. 

Haksızlığa uğrayan, baskıya ve mobbinge maruz kalan, emeği gasp edilen işçiler artık bir ofise, büroya gitmek veya resmi kayıt olmak zorunda değiller. İhtiyaç duydukları yardım ve dayanışma artık bir tık kadar ötede.

Konaklama ve eğlence işçileri artık herkesin cebinde bulunan Facebook, Instagram, Twitter, ve WhatsApp gibi platformlarda bu dayanışmaya katılmalı, çevresindeki insanları da katılmaya teşvik etmelidir.