ÜNİVDER'den Prof. Dr. Taner Bilgiç'e destek

ÜNİVDER'den Prof. Dr. Taner Bilgiç'e destek

Kayyum yönetimi, Bilgiç'i üniversiteden uzaklaştırmıştı.

İleri Haber

ÜNİVDER, görevden uzaklaştırma kararına karşı açtığı davayı kazanmasının ardından kayyum yönetimi tarafından 3 ay süre ile Boğaziçi Üniversitesi'nden uzaklaşıtrılan Taner Bilgiç'e destek açıklaması yaptı.

Kayyum Naci İnci yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenci ve eğitimcileri hedef alan uygulamalar devam ederken, asgari hukuki koşullar da yönetim tarafından istismar ediliyor. Üniversite yönetimindeki üyeliğinin sonlandırılmasına karşı açtığı davayı kazanan Prof. Dr. Taner Bilgiç, bu karara karşı açtığı davayı kazandı ancak bu kez de kayyum yönetim tarafından 3 ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Yaşanan hukuksuz sürece karşı Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) tarafından, "Prof. Dr. Taner Bilgiç yalnız değildir" denilerek açıklama yapıldı.

'HUKUKSUZ KARARI KINIYORUZ'

Hukuksuz sürece değinilerek yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü hukuksuz uygulamalarına devam ediyor. Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliği Senato tarafından haksız bir şekilde sonlandırılan Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, bu karara karşı açtığı davayı kazandı. Ancak Boğaziçi’nin kayyum yönetimi önceki uygulamalarından da alışık olduğumuz bir şekilde Taner Hoca’nın görevini yapmasına engel olmak için 3 ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verdi. Bu karar sonucunda geçtiğimiz dönem Endüstri Mühendisliği bölüm başkanlığını yapmış olan Prof. Dr. Taner Bilgiç’in mezuniyete katılması da engellenmiş oldu. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) olarak bu hukuksuz kararı şiddetle kınıyoruz."

'KAYYUM YÖNETİMİ, DEMOKRATİK MEKANİZMALARI İŞLEMEZ HALE GETİRMEK İSTİYOR'

Kayyum Naci İnci dönemindeki anti-demokratik uygulamara işaret edilerek, şöyle devam edildi:

"Kayyum rektör Naci İnci göreve geldiği günden beri birçok değerli öğretim üyesini demokratik ve özerk üniversite talebini savundukları için okuldan uzaklaştırmış, yönetim kademelerinde görevli olan bazı akademisyenleri de mesnetsiz soruşturmalar ve kararlarla görevden almıştı. Aynı şekilde öğrencilere yönelik anti-demokratik ve hukuksuz uygulamalar da hala devam ediyor. Demokratik ve özerk üniversite mücadelesinin sesi soruşturmalar, gözaltılar ve işten çıkarmalarla bastırılmak isteniyor. Kayyum yönetim ÜYK ve Senato'ya yaptığı atamalarla üniversite içindeki bütün demokratik mekanizmaları işlemez hale getirerek anti-demokratik bir yönetimi Boğaziçi Üniversitesi’ne dayatmaya çalışıyor. Bu yönetim pratiğinin son örneğini Prof. Dr. Taner Bilgiç’e uygulanan hukuksuz yaptırımlarda da görebiliyoruz.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Üniversitede devam eden direniş de açıklamada hatırlatılırken, mücadelenin süreci vurgulandı ve açıklama, şöyle sona erdi:

4 Ocak 2021’den bugüne öğrenciler ve akademisyenler tarafından devam ettirilen Boğaziçi Direnişi ise bu anti-demokratik uygulamalara karşı demokratik ve özerk üniversiteler mücadelesinin devam edeceğini hepimize gösteriyor. Aralarında üyelerimizin de bulunduğu birçok akademisyen, kayyum yönetime karşı itirazlarını her gün Güney Meydan'dan dile getiriyor. Prof. Dr. Taner Bilgiç hocamızın da bu süreçte yalnız olmadığını ve başta Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği olmak üzere bütün demokratik kamuoyunun desteğinin arkasında olduğunu ifade etmek istiyoruz. Üniversiteler kayyum yönetimler değil, üniversite bileşenlerinin ortak iradesiyle yönetilen, nitelikli ve bilimsel eğitimin verildiği yerler olana kadar mücadelemiz devam edecek.

DAHA FAZLA