TİP, Gökhan Zan’a ait ses kayıtlarına ilişkin uzman mütalaasını yayımladı

TİP, Gökhan Zan’a ait ses kayıtlarına ilişkin uzman mütalaasını yayımladı

Adli bilişim ve siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan incelemenin sonucu açıklandı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gökhan Zan hakkında gündeme gelen ses kayıtlarına ilişkin uzman mütalaasını kamuoyuyla paylaştı. Mütalaada, “deepfake” teknolojisinin kullanılmadığı belirtilen kayıtlara ilişkin “Ses kayıtlarında, konuşma hızında, tonlamada veya vurgularda doğal olmayan değişiklikler bulunmadığı görülmüştür” denildi.

TİP, 17 Mart günü yayımladığı bir açıklamayla Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday gösterdiği Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekildiğini duyurmuştu.

Yazılı açıklamada, “Gökhan Zan'ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır. Gökhan Zan söz konusu iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu ve hukuki süreci başlatacağını partimize iletmiştir” ifadelerine yer verilmişti.

‘KAZANAMAZSAM KENDİ GELECEĞİMİ DE DÜŞÜNMEM GEREKİR’

TİP’in kararının ardından adaylıktan çekilmeyeceğini açıklayan Zan ise savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendisinden para istendiğini ve tehdit edilip şantaja maruz bırakıldığını iddia etmişti. 

Gökhan Zan’ın iddialarının ardından, Zan’a ait olduğu öne sürülen ses kayıtları yayınlanmış, söz konusu kayıtlarda adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar önerilen Zan’ın 5 milyon dolar için pazarlık yaptığı görülmüştü.  

Sözcü TV ekranlarında katıldığı bir canlı yayında konuya ilişkin açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, parti üyelerinin söz konusu iddialara ilişkin Gökhan Zan ile yaptığı görüşme hakkında konuşarak, “‘Kazanamazsam kendi geleceğimi de düşünmem gerekir’ cümlesi, bizim açımızdan artık bu meselenin kamuoyuyla paylaşılması gerekliliğini ortaya çıkarttı” ifadelerini kullanmıştı.

TİP, ses kayıtlarına ilişkin bağımsız adli bilişim ve siber güvenlik uzmanlarına yaptırdığı incelemenin uzman mütalaasını bugün kamuoyuyla paylaştı.

27 sayfalık uzman raporunda, “arka plan seslerinde tutarsızlıkların veya anormal gürültülerin oluşmadığı, konuşmaların doğal ritmi ve tonlamasının tutarlı olduğu, ses hızında yapay bir değişiklik veya frekansta beklenmedik dalgaların oluşmadığı” dile getirildi.

‘SES KAYITLARINDA DOĞAL OLMAYAN DEĞİŞİKLİKLER BULUNMADIĞI GÖRÜLDÜ’

Raporun sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Videolar Adobe Premiere Pro ve Movavi Video Suite 2024 programlarıyla detaylı incelendiğinde videonun başlangıçtan sonuna kadar kesintisiz devam ettiği, arka seslerde devamlılık olduğu, herhangi bir atlama olmadığı, sesin hızında yapay bir değişiklik veya frekansta beklenmedik dalgalanmalar olmadığı tespit edilmiştir.

Videoların ses analizi Speech Analyzer 3.1.2.0 ve About Sonic Visualiser 4.5.2 programlarıyla analizleri yapılmış ses kayıtlarında, arka plan seslerinde tutarsızlıklar veya anormal gürültüler olmadığı, konuşmaların doğal ritmi ve tonlamasında belirli bir tutarlılıkta olduğu, ses kayıtlarında, konuşma hızında, tonlamada veya vurgularda doğal olmayan değişiklikler bulunmadığı görülmüştür.

WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da konuşan kişilerin Gökhan ve Turgay isimli şahıslar olduğu tespit edilmiştir.

WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da Turgay isimli şahsın görüşmeyi tuvaletten yaptığını beyan etmesine rağmen video incelemesinde görüşmenin araç içerisinden yapıldığı tespit edilmiştir.

‘DEEP FAKE TEKNOLOJİSİNİN KULLANILMADIĞI GÖRÜLDÜ’

Yapılan iki video arasında yapılan karşılaştırmalı teknik incelemeler ve analizler sonucunda iki video da konuşan kişilerin aynı kişiler olduğu tespit edilmiştir.

WhatsApp Video 2024-03-19 saat 20.23.09_c6b1c5f6.mp4 başlıklı video da Gökhan isimli şahsın ve Turgay isimli şahsın hem Türkçe hem de Arapça konuşmalarından dolayı video üzerinde Deep Fake teknolojisinin kullanılmadığı, WhatsApp Video 2024-03-20 saat 09.54.36_a361b3a0.mp4 başlıklı videda ise Turgay isimli şahsın ağız hareketlerinin konuşma metni ile bire bir uyumlu olduğu tespit edilmiştir.”