TGB'nin saldırı ve tehditlerine karşı dayanışma çağrısı yapan ODTÜ topluluklarına etkinlik yasağı

TGB'nin saldırı ve tehditlerine karşı dayanışma çağrısı yapan ODTÜ topluluklarına etkinlik yasağı

ODTÜ’de TGB’nin saldırı ve tehditlerine karşı ortak açıklama ile dayanışma çağrısı yapan öğrenci topluluklarının etkinlikleri, 45 gün süre ile yasaklandı.

İleri Haber

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yaşanan hukuksuzluklara karşı mücadele eden öğrencilere yönelik engelleme girişimlerine bir yenisi eklendi. Daha önce rektörlük kararıyla öğrenci topluluklarının ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapacağı etkinlikler "güvenlik" gerekçesiyle belirsiz bir tarihe ertelenirken, 23 Ocak tarihinden itibaren 45 gün geçerli olacak karar ile 17 öğrenci topluluğunun etkinliklerine izin verilmeyeceği bildirildi.

REKTÖRLÜKTEN MESAJ

Rektörlük tarafından öğrencilere iletilen mesajda, "Daha önce askıya alındığı duyurulan öğrenci toplulukları etkinlikleri 23 Ocak 2023 Pazartesi gününden itibaren yapılabilecektir" denildi.

Mesajında devamında ise üniversiteye zarar verdiği iddia edilen ve TGB'nin kampüs içerisindeki provokasyon girişimlerine ve okul yönetimin etkinliğe desteğine yönelik itirazlarını dile getiren 17 öğrenci topluluğu hedef alındı ve bu topluluklar için yasak kararı alındığı kaydedildi. 

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI HEDEF ALINDI

Yasak bildiriminin ilgili bölümünde, "Ancak, resmi bir öğrenci topluluğunun izinli bir etkinliğinin yapılmasına, Kongre Kültür Merkezi (KKM) içinde üniversitemiz altyapısına ve stantlara zarar verilmesine ve öğrenci topluluklarının etkinliklerinin askıya alınmasına yol açan çağrıda adı bulunan, aşağıda isimleri yazılı 17 resmi öğrenci topluluğunun genel kurul ve prova dışındaki etkinlikleri Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile revize edilen Öğrenci Spor/Kültür Toplulukları Usul ve Uygulama Esasları 13.5. Maddesi'ne göre 23 Ocak 2023 tarihi itibarı ile 45 gün süre ile yapılmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

Hedef gösterilen ve etkinlikleri yasaklanan öğrenci ODTÜ öğrenci topluluklarının listesi şöyle:

Dağcılık ve Kış Sporları Topluluğu, ODTÜ Oyuncuları, Çevre Topluluğu, Sosyoloji Topluluğu, Siyaset Bilimi Topluluğu, Medya Topluluğu, Felsefe Topluluğu, Arkeoloji Topluluğu, Sinema Topluluğu, Münazara Topluluğu, Ekonomi Topluluğu, Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu, Bilim ve Gelecek Topluluğu, Bilgisyar Topluluğu, Yapı Topluluğu, Mimarlık Topluluğu, Biyoloji ve Genetik Topluluğu. 

YASAĞA GEREKÇE GÖSTERİLEN BİLDİRİDE, SALDIRI VE TEHDİTLERE KARŞI DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPILDI

Rektörlük tarafından yasaklama gerekçesinde sözü edilen bildiri, birçok öğrenci topluluğunun ortak imzası ile yayımlanmıştı.

"Faşist provokasyonlara karşı ODTÜ'ye sahip çıkıyoruz!" başlığıyla yayımlanan açıklamada, Vatan Partisi'nin gençlik örgütlenmesi Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) Savunma Sanayi Topluluğu adıyla düzenlemek istediği etkinliğe karşı öğrencilere "ses çıkarma" çağrısında bulunulmuştu.

TGB'nin okul içindeki AKP ve Ülkü Ocakları ile birlikte hareket ederek okul içinde baskı ortama kurmaya çalıştığı kaydedilirken; öğrencilere saldırıldığı ve akademisyenlerin tehdit edildiği belirtildi. TGB'nin gerici politikalarına da işaret edilen açıklamada, neredeyse hiçbir öğrenci topluluğunun izin alamadığı KKM'de TGB etkinliğine izin verilmesi eleştirilmişti.

Ortak açıklamada, rektör Verşan Kök ile olan ilişkinin de KKM'de yapılmasına izin verilen etkinlik ile ortaya çıktığı belirtilerek, TGB'ye karşı dayanışmayı büyütme çağrısında bulunulmuştu.