TELE1'in ekranı karartıldı

TELE1'in ekranı karartıldı

RTÜK cezası uygulanmaya başlandı.

İleri Haber

RTÜK'ün TELE1'e verdiği ekran karartma cezası uygulanmaya başlandı. Kanalın karartma öncesi açıklamasında, amacın, yandaş bir medya düzeni kurmak olduğu belirtildi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki sözleri gerekçe gösterilerek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kanala verilen 7 günlük ekran karartma cezası uygulanmaya başlandı.

Karartma öncesi ekranda, TELE1'in açıklaması yer aldı. basın ve yayın özgürlüğüne dikkat çekilen açıklama sonrası, bir hafta sürecek olan karartma başladı.

'AMAÇ, İKTİDARIN ELEŞTİRİLMEDİĞİ MEDYA DÜZENİ KURMAK'

RTÜK cezasına ilişkin karartma öncesi TELE1 açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Gerçekleri savunduğu, cesur yayıncılık yaptığı için siyasi iktidarın hedef aldığı TELE1 Televizyonu’na iktidarın sopası haline gelen RTÜK tarafından basın tarihine kara bir leke olarak geçecek 7 günlük ekran karartması cezası verildi.

Biz biliyoruz ki yoksulluğu, yolsuzluğu, israfı, doğanın yok edilmesini, adam kayırmayı, liyakatsizliği, tarikat ve cemaatlerin devleti nasıl ele geçirdiğini, çocuklarımızın nasıl bir tehdit altında olduğunu, emeğiyle geçinenler sefalet ücretlerine mahkum edilirken, yandaş işadamlarına milyar dolarlık ihaleler akıtıldığını haber yapmasak ceza da almazdık.

Ancak gazetecinin ilk görevi gerçeğe ve toplumun bilgiye erişim hakkına uymaktır. Basın ve yayın özgürlüğü en temel insan haklarından biridir.

Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda özgür ve bağımsız gazetecilik yapmanın ağır bedelleri olduğunu biliyoruz. Bu bedeli göze alarak yola çıkan TELE1 genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ haksız ve hukuksuz biçimde tutuklandı. TELE1 ekranını 7 gün kapatanların nihai amacı iktidarın eleştirilemediği tamamen yandaş bir medya düzeni kurmaktır.

Milyonlarca liralık para cezalarına, her fırsatta program durdurma, yetmeyince ekran karartmalara rağmen, baskılara göğüs geren, gerçeklerin peşinde koşmaktan vazgeçmeyen, bağımsız yayıncılık ilkelerini inatla savunan TELE1 televizyonu, hiç kuşkunuz olmasın bundan sonra da rantçıların, talancıların, vurguncuların kabusu olmaya devam edecek, hukuksuzluklara karşı direnişiyle, basın tarihinde onurlu gazeteciliğin seçkin bir örneği olarak yoluna devam edecektir.

Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye’yi karanlık bir geleceğe sürüklemek isteyenlere karşı, çağının çağdaşı olacak bir Türkiye mücadelemiz tüm engellemelere rağmen kesintisiz sürecektir.

TELE1, Türkiye'nin yolunu aydınlatmaya elbette devam edecek.."

MERDAN YANARDAĞ TUTUKLANDI

Merdan Yanardağ da kanala verilen cezaya gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle hedef gösterilmiş ve ardından tutuklanmıştı. Hazırlanan iddianamede, "basın yoluyla suçu ve suçluyu övme" ile "basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla bir yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti.

DAHA FAZLA