RTÜK'ten Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası

RTÜK'ten Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası

RTÜK, ayrıca FOX TV'ye de ceza verdi.

İleri Haber

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem yayınları nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca, FOX TV'de yayımlanan Orta Sayfa ile Halk TV’de yayımlanan Halk Meydanı programına da yüzde 3'lük para cezası verildi.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "RTÜK, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye; Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın 18 Dakika programında depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de TELE1’e yüzde 5 para 5 kez de program durdurma cezası verdi. FOX’ta Orta Sayfa ile Halk TV’de Halk Meydanı programına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten yğzde 3’er para cezası verildi. Tüm bu cezalar deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldı. Haber yapmanın suç ama halka alenen küfretmenin 'özgürlük' sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz" dedi.

'TÜM TELAŞ İKTİDARI KAYBETMEMEK İÇİN'

AKP'ye yakın medya kurumları depremlere ilişkin yayınlarda da eleştirilere neden olurken, Taşçı da şöyle devam etti:

"Aradan geçen 2 haftaya karşın çadır sorunu bile çözülmemişken medyadan 'salon salomonje çadır' övgüleri, 'deprem oldu ama keyfim yerinde' haberleri beklenmektedir. Gerçeği çarpıtan, sansürleyenlerin sırtı sıvazlanırken hakikatin izini sürenler sessizliğe boğulmak isteniyor. Gerçeği aktarmamak, binlerce yurttaşımızın feryadını duyurmamak hem ayıptır hem suçtur hem de gazetecilik mesleğine ihanettir. Hele de devletin valisi bile 'gerçeği' kabul etmişken! Tüm telaş seçimlerde iktidarı kaybetmemek için. Battıkça çırpınıyorlar, çırpındıkça batıyorlar!"

'FATİH ALTAYLI RAPORU GERİ ÇEKİLDİ'

Taşçı, ayrıca "RTÜK üyelerine görüşülmek üzere dağıtılan Fatih Altaylı’nın RTÜK’ten gelen talimatla deprem yardım kampanyasının engellendiğini açıkladığı programla ilgili rapor sıra dışı biçimde geri çekildi. Aklı selim galip geldiyse güzel, umarız daha ağır ceza hazırlığının habercisi değildir" paylaşımında bulundu.

'SİYASİ İRADE SUÇLULUK TELAŞINDA'

RTÜK üyesi Okan Konuralp de cezalara ilişkin açıklama yapı ve "RTÜK, Merdan Yanardağ’ın 'İmar affı' eleştirilerini 'Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik' ve TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın açıklamalarını 'Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı' kabul etti" bilgisini paylaştı. 

Konuralp, açıklamasının devamında iktidardan gelen "not ediyoruz" söylemlerine de işaret ederek, "Bu cezalar vesilesiyle söylemeliyim ki RTÜK cezaları eliyle basın özgürlüğünü boğmaya çalışan siyasi irade suçluluk telaşındadır. Not ise not ediyoruz!" ifadelerini kullandı.

TELE1'E EKRAN KARARTMA CEZASI VERİLMİŞTİ

Son olarak RTÜK, TİP Milletvekili Sera Kadıgil'in Diyanet hakkındaki sözlerini gerekçe gösterilerek, TELE1’e 3 günlük ekran karartma cezası vermişti.

DAHA FAZLA