Metal işçileri iş bıraktı: ‘Sefalet ücretlerini kabul etmeyeceğiz’

Metal işçileri iş bıraktı: ‘Sefalet ücretlerini kabul etmeyeceğiz’

İşçiler, iş bırakma eylemiyle MESS’in dayatmalarını protesto etti.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecindeki dayatmalarını protesto etmek üzere bugün fabrikalarda bir saat iş bıraktı.

Evrensel’de yer alan habere göre, işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile patron sendikası MESS arasında yürütülen TİS görüşmelerinde Türk Metal, aylık 5 bin lirası (brüt) avans olacak şekilde ilk 6 ay için yüzde 119, Birleşik Metal-İş yüzde 30’u mahsuplaşma kapsamında yüzde 140,5 zam istedi. Özçelik-İş’in talebi de Türk Metal’le aynı oldu.

Sözleşmenin üç yıllık olmasını isteyen MESS ise ilk 6 ay için yüzde 35 zam, telafi çalışması, hafif işlerde çalışabilir raporu olanlardan, önerilen işi kabul etmeyenlerin, tazminatsız işten atılması gibi dayatmalarda bulundu. 22 Kasım’da yapılan son görüşmede anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık raporu tutuldu.

‘SEFALET ÜCRETLERİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ’

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler bugün bir saat iş bırakarak MESS’in dayatmalarını protesto etti. MESS kapsamında yer alan fabrikalarda açıklamalar yapan işçiler, şunları kaydetti:

“MESS, bugüne kadar hiçbir talebimizi kabul etmemiştir, mevcut haklar geriye götürülmek istenmiştir. MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. Metal işçileri açlık ve sefalet ücretlerini asla kabul etmeyecektir.

İşverenler, yüksek oranlı kârlar etmeye devam etmektedir. Taleplerimizi fazlasıyla karşılayacak üretim ve kârlılığın yaşandığı bir dönemdeyiz. Şimdi sıra metal patronlarındadır. İşçilerin emeklerinin karşılığının ödenmesinin, taleplerinin karşılığının verilmesinin zamanı gelmiştir.”