KKM hesaplarının temmuz ayında bütçeye maliyeti 34,5 milyar TL oldu

KKM hesaplarının temmuz ayında bütçeye maliyeti 34,5 milyar TL oldu

Aylık bazda 34,5 milyar TL'lik transfer ile rekor kırıldı.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye doğrudan maliyeti, temmuz ayında 34,5 milyar TL'ye yükselerek aylık bazda rekor kırdı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe verileri, "zenginlere servet transferi" eleştirilerine neden olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının maliyetini de ortaya koydu. Geçen yıl merkezi bütçeye maliyeti 92,5 milyar TL olan KKM'nin yılın ilk 7 ayındaki maliyeti 59,5 milyar TL olurken, temmuz ayında da KKM için Hazine'den 34,5 milyar TL aktarıldı ve aylık bazda rekor kırıldı. 

Sözcü'nün aktardığına göre KKM hesaplarının Hazine'ye maliyeti bu yıl ocakta 1,5 milyar TL, şubatta 631 milyon TL, nisanda 650 milyon TL, mayısta 1,6 milyar TL olurken; TL'nin keskin değer kaybettiği haziran ayında 20,6 milyar TL'ye çıkmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre de geçen hafta KKM hesaplarına 149,9 milyar TL'lik giriş yapıldı. Verilere göre KKM hesapları 4 Ağustos'la biten haftada 3,3 trilyon TL ile yeni zirveyi gördü.

MERKEZ BANKASI'NA DEVREDİLDİ

Öte yandan seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler sonrası para politikasında yapılan değişimlerden KKM de etkilenmişti. Alınan kararla Hazine ve Maliye Bakanlığı, KKM desteği uygulamasını Merkez Bankası'na (TCMB) devretmişti. Bundan böyle Hazine’nin KKM’de karşı taraflı TL cinsi işlemler için uyguladığı desteği artık TCMB sağlayacağı açıklanırken, karar TCMB'nin talimatıyla 17 temmuzda yürürlüğe girmişti.

KKM'de zorunlu karşılık oranı da 21 Temmuz'da yüzde 15'e çıkarılmıştı. Daha önce zorunlu karşılık oranı yüzde 8 olarak uygulanıyordu.

DAHA FAZLA