Kadına yönelik şiddetin araştırılması önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Kadına yönelik şiddetin araştırılması önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’li Ersever, “kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılması” için önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever’in, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na verdiği “kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin önerge” AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP’li Aliye Timisi Ersever, kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin önergenin, gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesini önerdi.

‘KADINA ŞİDDETTE YÜZDE 32 İLE OECD ÜLKELERİ ARASINDA İLK SIRADAYIZ’

Önerinin gerekçesini açıklayan Ersever, 2023 yılına ilişkin kadın cinayetleri verilerini açıkladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“2023 yılının ilk 10 ayında 253 kadın katledildi, 194 kadının ise ölümü şüpheli. 2022 yılında katledilen 334 kadının 154'ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Daha vahimi öldürülen 23 kadının koruma kararı vardı. Koruyamadınız. Kadına şiddette yüzde 32 ile OECD ülkeleri arasında ilk sıradayız. Ülkemizde her 10 kadından 4'ü erkek şiddeti görüyor. Bu insanlık dışı ağır tablo karşısında ne yapıyorsunuz? Kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için büyük bir umut olan ve bu Meclis'te onayladığımız İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkıyorsunuz. Kadını yok sayan diliniz, kadını yok sayan politikalarınız hız kesmeden devam ediyor.

AKP'nin 20 yıllık iktidarında kadın karşıtı politikalarınız bu dönemde yeni ortaklarınızla birlikte daha da çağ dışı bir boyuta evrildi. Yalnız yaşıyan kadınların sahiplenilmesini isteyen yeni ortağınız bununla da yetinmeyip 6284 sayılı kanunda yer alan, kadının beyanını esas alan düzenlemenini suistimal doğurduğunu söylemişti. Sizde bu talebin altyapısını oluşturmak için ilk adımı attınız. 3 gün önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığının kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesinde; kadına karşı şiddetle mücadele de beyan değil, kanıta dayalı bir çalışma yapacağı mesajını verdiniz. Ucu açık bu mesajın sonunun nereye varacağı konusunda endişeliyiz. Şiddet gören kadının beyanı yetmiyor mu? Kanıt için öldürülmesi mi gerekiyor?”

DAHA FAZLA