Kadıgil’den Bakan Göktaş’a: ‘AKP 20 yıldır ‘-mış’ gibi yapıyor, Bakanlığınız da bunu perdeliyor!’

Kadıgil’den Bakan Göktaş’a: ‘AKP 20 yıldır ‘-mış’ gibi yapıyor, Bakanlığınız da bunu perdeliyor!’

Sera Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu. Kadın cinayetlerinin sebebinin “Toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemeyen, kadını erkeğin malı gibi gören zihniyet” olduğunu belirten Kadıgil, AKP ve MHP sıralarına seslenerek “Kadınları koruyor-muş gibi yapıyorsunuz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını kullanamadığınız sürece, öldürülen her kadının katlinde payınız var. Siz bu eşitliği kabul etmediğiniz sürece, kadın ile erkeğin arasına fıtrat diye bir şey koyduğunuz sürece, doğruyu söyleyen kadınların sesini kısmaya çalıştığınız müddetçe katledilen her kadının kanı sizin elinizde. Fıtrat diyerek bu işin içinden çıkamazsınız. Kadın cinayetlerinin ortak faili kadını erkeğin malı sanan ve bunu fıtrat gibi satan zihniyettir” dedi.

“AKP 20 YILDIR -MIŞ GİBİ YAPIYOR, BAKANLIĞINIZ DA BUNU PERDELİYOR”

Kadıgil, AKP iktidarının 22 yıldır “-mış gibi yaptığının” altını çizerek Bakanlığın “mış gibi yapan” iktidarı perdeleme işlevini yürüttüğünü ifade etti. “AKP iktidarının 20 yıldır yarattığı çürümeyi perdeleme bakanlığında oturuyorsunuz” diyen Kadıgil, konuşmasına şöyle devam etti:

Gerçekten bir “-mış gibi yapma” Bakanlığı.  AKP, 20 yıldır -mış gibi yapıyor ve ne yazık ki bunu perdelemek için kullandığı bakanlıklardan biri de sizin bakanlığınız. Mesela engellileri destekliyor-muş gibi yapıyorsunuz. Bu ülkenin yüzde 11’i engelli iken bu engellilerin hayata katılımı için kamusal alanları düzenleyecek hiçbir şey yapmıyorsunuz, ayda 5 bin lira parayla engellileri eve kapatmakla övünmeye çalışıyorsunuz. Yoksulları düşünüyor-muş gibi yapıyorsunuz.

“ÜLKEDE HER İKİ ÇOCUKTAN BİRİ DERİN YOKSULLUKLA BOĞUŞUYOR

Bu ülkede insanların dörtte birinin işsiz, çalışanların yarısı asgari ücrete muhtaç olduğu durumda, günde altı işçinin öldürüldüğü,  ekmeğin 10 lira olduğu, insanların pazar artıklarını toplamak için birbirini ezdiği bir ülkede, 4 buçuk milyon haneye yardım etmekle övünüyorsunuz. Yani siz bize diyorsunuz ki; “Biz bu ülkede 4 buçuk milyon haneyi sosyal yardım olmadan ayakta duramayacak hale getirdik. Genel Başkanınız 3 çocuk 3 çocuk diyedursun bu ülkede her 2 çocuktan biri derin yoksullukla boğuşuyor.”

“KURDA KUZUYU EMANET EDİYORSUNUZ

TİP Sözcüsü, Kuran kurslarında yaşanan cinsel istismar olaylarını hatırlatan Kadıgil, bütçesiyle birçok Bakanlığı geride bırakan Diyanet Başkanlığı’yla yapılan protokolleri eleştirdi. Kadıgil “Sunumunuzda  kimsesiz çocukları evlat edindirmekle övünüyorsunuz sonra gidip “ Evlat edinilen çocukla evlenilebilir” diyen Diyanet’le protokol üstüne protokol yapıyorsunuz. 9 ayda 24 milyon TL’yi kadınlar çocuklar kreş açmak sosyal projeler için değil Diyanet için aktarmışsınız. Çocuk başına Diyanete 550 TL verirken anaokulları için çocuk başına verdiğiniz destek 489 TL. Kuzuyu kurda emanet ediyorsunuz” dedi.

“MECLİSTE KOLAYI YASAKLAMAK DIŞINDA FİLİSTİN İÇİN NE YAPTINIZ?”

Son olarak AKP’nin Gazze için bir şeyler yapıyor-muş gibi göründüğünü ifade eden Kadıgil, Filistinli çocukların Türkiye’ye getirilmesinin yeterli bir adım olmadığını belirterek “AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi yüzde 500 arttı. Bugün Meclis’te kolayı yasaklamak dışında bir şey yapmadınız. Ticari, askeri anlaşmalar sürüyor. Bu soykırım başladığından beri Filistin’de 5 bin 500 çocuk öldü, Filistinli çocukları Türkiye’ye getireceğiz diyorsunuz.  Filistin’de çocuklar ölmesin diye yapacağınız ilk şey; Meclis’te kolayı yasaklamak dışında ne yapıyorsunuz diye sormak olmalı” dedi.