İzmir'de gerici ÇEDES protokolüne karşı miting: 'Laiklikten vazgeçmiyoruz'

İzmir'de gerici ÇEDES protokolüne karşı miting: 'Laiklikten vazgeçmiyoruz'

"ÇEDES" adı altında okullarda imam görevlendirilmesi projesi bugün İzmir’de düzenlenen mitingle protesto edildi.

İleri Haber

İzmir’de gerici ÇEDES uygulamasına karşı yurttaşlar Gündoğdu Meydanı’nda toplanarak “Laiklikten vazgeçmiyoruz” dedi.

Kamuoyunda tepkiye yol açan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” adı altında okullarda imam görevlendirilmesi projesi bugün İzmir’de düzenlenen mitingle protesto edildi.

Miting öncesi Türkiye İşçi Partisi (TİP) korteji Konak İlçe Örgütü binası önünde toplandı.

Burada TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil bir konuşma yaptı.

‘ÇOCUKLARIMIZI ŞERİATA TESLİM ETMEYENLERE KARŞI BURADAYIZ’

Kadıgil, konuşmasında şunları söyledi:

Çocuklarımızı şeriata teslim etmek isteyenlere karşı, ÇEDES isimli bir protokolle eğitimi laiklikten, bilimsellikten alarak hacılara hocalara teslim etmek isteyenlere karşı adıyla sanıyla laikliği savunmak için İzmir’deyiz.

Bu buluşmaları çok önemsiyoruz. Sokakta olmayı çok önemsiyoruz çünkü geçirdiğimiz süreç bize gösterdi ki her şeyi bir sandığa kilitleyenler ve o sandık oyununu bir grup erkeğin ittifak masalarında etrafında oynayanlar kaybetti. Bugün de faturasını çocuklara, kadınlara ve LGBTİ+’lara kesmeye çalışıyorlar.

‘KADINLARIN KANIYLA, CANIYLA KAZANDIKLARINA DİL UZATIYORLAR’

Korkunç bir yaz geçirdik. Her Allah’ın günü bir HÜDA PAR’lı, bir Yeniden Refahlı, bir AKP’li çıkıp kadınların bugüne kadar kanıyla canıyla kazandıklarına dil uzatıyor.

‘TAYYİP ERDOĞAN İLE ANASAYA MASASINA OTURAN’ ÜLKEYE İHANET EDER’

Bu savaşı kaybeden erkekler, kadınlar değil. Hiç kimsenin bizim olanı bizden almasına izin vermeyeceğiz. Bir anayasa değişikliğini tartışıyorlar. Bütün muhalefete çağrı yapıyor. Biz buradan TİP’li Kadınlar olarak ilan ediyoruz: Tayyip Erdoğan ile anayasa masasına oturan bu ülkeye ihanet eder, bu halka ihanet eder, en çok da kadınlara ihanet eder.

'SİYASAL İSLAM REJİMİNİN EN AÇIK GÖSTERGELERİNDEN BİRİ'

Gündoğdu Meydanı'ndaki mitingde tertip komitesi adına konuşan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, "Seçim sonrası yukarıdan aşağıya daha çok hızlanan siyasal İslam rejimi inşasının en açık göstergelerinden birisi ÇEDES. Dertleri, cumhuriyet tarihi boyunca laiklik,aydınlanma mücadelesinin temsilcisi öğretmenle,öğretmenlik mesleğini hedef alarak cumhuriyetle hesaplaşmak. Eşit,özgür bir cumhuriyet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. İktidarın değil, halkın öğretmenleriyiz" dedi.

'ARKASINDA CEMAAT VE TARİKATLAR VAR'

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise 'İzmir'de 842 okula din görevlilerinin okula girişini oluşturacak ÇEDES projesinin arkasında ellerini ovuşturarak bekleyen tarikat ve cemaatlerin olduğunu biliyoruz. Bu yıl kaç yüz bin çocuğu proje kapsamında okul dışına götürecekler bilmiyoruz. Bir sonraki sene bu sayı belki milyonları bulacak. Paralel bir eğitim sistemi kurulmaya çalışılıyor. Biz cumhuriyet kazanımlarını geriletmemek tam tersi bu kazanımları ileri götürmek için bu meydandayız. Eşit yurttaşlık için buradayız ve eşit yurttaşlık talep ediyoruz" diye konuştu. 

'AKP TESLİM ALAMADIĞI HER TOPLUMSAL FARKLILIĞA SALDIRIYOR'

Mitingde bir konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan ise "AKP teslim alamadığı her toplumsal farklılığa saldırıyor. Kadına, çevreye, doğaya ve gençlere düşman bir iktidar var. AKP bu ülkede üniversitelerde özgürlüğü tanımayan bilime eşit koşullara ulaşmamıza engel olan bir anlayışın temsilcisidir" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA