İTÜ öğrencilerinden fahiş zamlara ve barınma sorununa karşı eylem

İTÜ öğrencilerinden fahiş zamlara ve barınma sorununa karşı eylem

İTÜ öğrencileri fahiş yemekhane zamlarına ve barınma sorununa karşı eylem yaptı.

Ersan Kınık 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, yüzde 100’e yakın yemekhane zamlarına ve fahiş fiyatlardaki yurt ücretlerine karşı eylem yaptı.

Sayıştay raporuna göre 2021 yılında 163 milyon cari fazla veren İTÜ’nün devlet üniveritesi olduğunu hatırlatan öğrenciler, ana kapı önünde açıklaması yaptı. Taleplerini haykıran öğrenciler, “Müşteri değil, üniversite öğrencisiyiz” dedi.

Açıklamayı İTÜ öğrencileri adına okuyan Yağmur Çetin, şu sözlere yer verdi:

“Öğrenim hayatlarını ekonomik krizle mücadele içerisinde geçirmek zorunda kalan biz üniversite öğrencileri yıllardır bu ülkede hem ülkemizi hem okullarımızı yönetenler tarafından ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekteyiz. Sosyalleşme hakkımız, kampüslerimiz, yemek ve barınma hakkımız gibi bir üniversite öğrencisi için en temel olan ihtiyaçlar için bile yıllardır türlü sorunlar yaşıyoruz. Yaşıyor da olsak ülkenin dört bir yanında direnişimizi sürdürmekteyiz. İki yüz elli yıllık deneyimi ve asırlardır çağdaşlığıyla övünmek adına türlü kutlamalara bütçe ayırıp komitelerine şatafatlı yemekler düzenleyebilen İTÜ, konu aslında İTÜ’yü oluşturan ve en temel bileşeni olan biz öğrencilere gelince müşteri etiketini layık görüp elimizdeki üç kuruş paranın derdine düşmekte. 2021 yılı Sayıştay raporuna göre göre 163 milyon cari fazla çıkaran, bünyesinde türlü holdinglere ev sahipliği yapan ve ülkenin en çok imkanına sahip üniversitelerden biri olan İTÜ bir devlet üniversitesi olmanın getirdiği sorumlulukları göz ardı ederek biz öğrencilerin barınma sorununu çözmeye bir türlü yanaşmamakta. Önce yurt sayısının yetersizliğiyle öğrenciyi mağdur eden İTÜ şimdi de fahiş zamlarla güç bela yurt bulabilen öğrenciyi daha da zor durumda bırakıyor.

YEMEĞE ZAM, YURTLARDA SORUN

Geçen sene yurt yapma sözü verildikten hemen sonra yurtlara ekstra yataklar eklenip öğrencisine yaşam alanından ziyade kafesten bozma yurtlar vaadeden İTÜ, şimdi de o kafesleri bile elde edilemez hale getiriyor. Vaat ettikleri kafeslerde de sıcak su ve internet kesintisi gibi sorunlar düzenli baş gösteriyor. Bunun üstüne yeni alınan kararla beraber birlikte gülüp eğlendiğimiz, öğrenim gördüğümüz kadın ve erkek sıra arkadaşlarımızın aynı ortamda barınmasını bile kendine dert edinen yönetimimiz kendilerine verilen 1 senelik süreye rağmen yurt yapma sözünün aksine ayak sürümek yerine elini çabuk tutarak bizleri ayırma kararı aldı, öğrencisinin cebindeki paraya olduğu kadar Türkiye’nin laik üniversite yapılanmasına da göz dikti, birçok öğrenciyi de tekrar yurt bulma derdine düşürmüş oldu. Derinleşen ekonomik krizde hayatını sürdürmeye çalışan öğrenciye görece uygun ve çok nitelikli olmasa da besleyici yemek imkanı sunabilen okul yemekhanesinin kalitesinin düzenli olarak düşmesi ve yemek fiyatlarına %100 zam gelmesi de ekonomik sıkıntılarla boğuşan İTÜ öğrencisinin yemek, barınma gibi en temel haklarına vurulan başka bir darbedir. İTÜ bir devlet üniversitesi olarak öğrencilerinin eğitim sürecini en rahat şekilde geçirmesini sağlamakla yükümlüdür, bunca parayı ve bağışı her yıl elinde döndüren üniversitemizin bizlerin 10-20 lirasına muhtaçmış gibi davranması kabul edilemez.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Bütün bu sorunlara karşılık İTÜ yönetiminin artık öğrencisinin yanında durması için çağrı yapıyoruz ve uzlaşmaya varmak istiyoruz. Bu yönde taleplerimiz:

1.Yurtlara yapılan fahiş zamların geri çekilmesi

2.Gümüşsuyu yurtlarıyla ilgili kararın geri çekilmesi

3.Vadi yurtlarında olası bir kontenjan arttırımına gidilmemesi

4.Yurt koşullarının iyileştirilmesi

5.%100e varan yemekhane zamları geri çekilmeli

Bugün müşteri değil üniversite öğrencisi olduğumuzu hatırlatmak ve bizden kar amacı güdülmemesi gerektiğini duyurmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Konuyla ilgili detayları ve taleplerimizi bildirdiğimiz basın açıklamamızı dinleyen herkese teşekkür ediyoruz. Daha aydınlık yarınlar ve kampüslerde buluşmayı umut ediyoruz ve basın açıklamamızı burada bitiriyoruz.”

DAHA FAZLA