Hayvan katiline verilen skandal 'ceza' protesto edildi

Hayvan katiline verilen skandal 'ceza' protesto edildi

Skandal karar, bugün Kırklareli Adliyesi önünde protesto edildi. Bir baro ve 33 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla bir açıklama yapıldı.

İleri Haber

Kırklareli'nde yavru köpeği işkence ederek öldüren Fatih Bücekler’in haftada iki gün barınakta hayvanlarla ilgilenmesi koşuluyla serbest bırakılması adliye önünde protesto edildi. Bir baro ve 33 sivil toplum kuruluşunun imzacısı olduğu açıklamada, “Artık bu acımasızlıklarını, meşruiyetini adalet sağlamakla kazanan mahkemeler tarafından görmezden gelinmemesini, hayvanların yaşayan ve hissedebilen bireyler olduğunun anlaşılmasını istiyoruz” denildi.

Kırklareli’nde Fatih Bücekler isimli şahıs 27 Mart tarihinde 2 aylık sahipli 'Köpük' isimli köpeği işkence ederek katletti. Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan Bücekler, suçlamaları kabul etti.

Tutuklanma talebiyle Kırklareli Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Bücekler hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve Kırklareli Belediyesi Merkez Hayvan Barınağı'nda pazartesi ile perşembe günleri mesai saatleri dahilinde bir saatten az olmamak kaydıyla barınak sorumlusu gözetiminde hayvanlarla ilgilenmesi suretiyle adli kontrol altına alınarak serbest bırakılması kararı verildi. Kamuoyu baskısıyla dün bir karardan dönüldü.

‘CESARETLENDİREN BU CEZASIZLIK HALİDİR’

Ancak bu skandal karar, bugün Kırklareli Adliyesi önünde protesto edildi. Bir baro ve 33 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Cezasızlık, şiddetin her türlüsünü olumlayarak hem kamuoyu vicdanını yaralamakta hem de toplum güvenliğini tehdit etmektedir. Bizler biliyoruz ki çevre katliamlarında, kadın cinayetlerinde ve hayvanlara şiddet olaylarında failleri cesaretlendiren bu cezasızlık halidir.

Önümüze gelen her olayda failler trajikomik bahaneler öne sürmekte, kendilerini aklamak için hayvanları suçlamaya çalışmakla, yaptıklarının cezasız kalacağı düşüncesiyle bazen pişmanlık dahi göstermemektedirler. Arık kürekle başına vurularak öldürülen, kulübesinde yakılan, Köpük gibi dakikalarca işkence edilerek öldürülen hayvanların görüntülerini izlemeye, haberlerini almaya metanetimiz kalmadı.

‘TUTUKLU YARGILANMASINI İSTİYORUZ’

Köpük'e işkence edip öldüren şahsın, tüm Türkiye'de dalga dalga yayılan hayvan katliamlarını gerçekleştiren nefret dilini yayan ve öldürme çığırtkanlığı yapan herkesin, yargı önünde hesap vermesini istiyoruz. Canice hislerle iki aylık bir yavruyu hayattan koparan bu kişinin, tutuklu yargılanmasını istiyoruz. Mahkemenin anlaşılamaz bir şekilde Köpük ile öldüren katil ile ilgili olarak verdiği, hayvan barınağında çalışması yönündeki karardan dönüldüğünü ise dün itibarıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Böyle bir karardan kamuoyu baskısı ile dönülmemeliydi, bu acımasız karar en başta verilmemiş olmalıydı. Başka hâkimlerin benzer vakalarda, faillerin barınaktaki hayvanlara da aynı işkenceyi yaparak öldürmesi ihtimalini düşünmeksizin bu yönde bir karar vermemesini istiyoruz.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Artık bu acımasızlıkların, meşruiyetini adalet sağlamakla kazanan mahkemeler tarafından görmezden gelinmemesini, hayvanların yaşayan ve hissedebilen bireyler olduğunun anlaşılmasını istiyoruz. Hak savunucuları, gönüllüler, avukatlar olarak adliyelerde çabalamaktan vazgeçmeyeceğimizi, insanlar için ve insanlar tarafından oluşturulmuş mahkemelerde hiçbir söz hakkı olamayacak olan Köpük ve diğer hayvanlar adına ses çıkarmaya devam edeceğimizi, hayvanların adaletsizliğe ve vicdansızlığa mahkum edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile bildiririz.

İmzacılar;

Kırklareli Barosu

Animalsave Türkiye

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doğa Dostu Topluluğu

Bağımsız Hayvan Topluluğu

Bartın Yaşamak Hakkım Platformu

Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği

Bi Pati Ver Düzce Hayvanları Koruma Derneği

Bir Umut Derneği

Bostancı Patileri

Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi

Deneye Hayır Derneği

Doğa Dostu ve Hayvanları Koruma Derneği

Doğa ve Hayvanseverler Derneği

Doğanın Çocukları

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Deneye Hayır Platformu

Dört Ayaklı Şehir Platformu

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği

Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği

Haydos Ortaca Hayvan Dostları Derneği

HayHak Avukat Patformu

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi

Hayvanlara Adalet Derneği (HAD)

Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği

Kartepe Hayvan Dostları Platformu (KARTEPEHAYDOST)

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER)

Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER)

Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı

Türkiye Vegan Derneği (TVD)

Umutlu Patiler Derneği

Veganizm Özgürlüktür Platformu

Yaşamdan Yana Derneği

Yunuslara Özgürlük Platformu

DAHA FAZLA