Gazeteci Hale Gönültaş'a yönelik tehditler için takipsizlik kararı

Gazeteci Hale Gönültaş'a yönelik tehditler için takipsizlik kararı

Gönültaş'ın suç duyurusuna karşılık delillerin yeterli olmadığı öne sürüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tevhid Grubu'na ilişkin haberi sonrası tehdit edilen gazeteci Hale Gönültaş'un suç duyurusuna ilişkin takipsizlik kararı verdi. Delillerin yeterli olmadığı öne sürülürken, dosyada şüpheli olarak belirlenen bir kişinin de ismi yer almadı.

Gazeteci Hale Gönültaş, Kısa Dalga internet sitesinde, kısa süre önce tahliye edilen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk'a bağlı Tevhid Grubu ile ilgili bir habere imza attı. Tamamen belgelere dayanan, "IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekildi" başlıklı haberde; İstanbul’da düzenlenen bir baskınla gözaltına alınan bir kadının, elinde bıçakla şeriata karşı çıkanları ölümle tehdit ettiği görüntülerin İstanbul Başakşehir Millet Parkı'nda çekildiği yer aldı. Konuya ilişkin ifadelerin de yer aldığı haberde, Bayuncuk ve Tevhid Grubu ismi de yer aldı.

TEHDİTLER SONRASI SUÇ DUYURUSU

Haberden sonra telefonla arayan kişiler, Hale Gönültaş'ı, "Halis Bayuncuk davasını olumsuz etkilemekle" suçladı ve  haberi kaldırmazsa bunun bir vebali ve sonucu olacağını söyleyerek tehdit etti. Gönültaş'a, kayıtlarda, "Tevhid Grubu işletme hesabı" diye geçen numaradan gelen aramalar, daha sonra da devam etti. Eş zamanlı olarak Gönültaş, çok sayıda sosyal medya hesabından tehdit edildi. Bunun üzerine tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Gönültaş, savcılığa kendisini arayan numarayı ve sosyal medya mesajlarını teslim etti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN DESTEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da o dönemde, İstanbul'daki Maltepe Mitingi'nde yaptığı konuşmada, Gönültaş'a destek verdi. "Kendini derin devlet olarak ilan edenlere sesleniyorum" diyen Kılıçdaroğlu, "Olur da bu onurlu gazetecilerin tırnağına zarar gelirse, siz kendinizi unutun. Ben, suçla mücadeleye inanıyorum. Bunların hepsini toplumdan söküp atmaya inanıyorum" dedi.

'DELİL YETERSİZ' DİYEN SAVICILIKTAN TAKİPSİZLİK KARARI

T24'ün haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gönültaş'ın 3 Mayıs 2023 tarihli suç duyurusunu, sadece bir ay sonra, 13 Haziran 2023 tarihinde takipsizlikle sonuçlandırdığı ortaya çıktı.

Gönültaş'ın telefonla aradığı kişiyle ilgili tarif vermesine, çok sayıda sosyal medya mesajını sunmasına karşılık; sadece tek kişiyi şüpheli olarak belirleyen başsavcılık, kararında, "Yürütülen soruşturma ve toplanan deliller ışığında, şüphelinin müştekiye karşı tehdit suçunu işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte her türlü şüpheden uzak yeterli delil elde edilemediği…" ifadelerini kullandı.

Kararda, söz konusu telefonun araştırılıp araştırılmadığı, sosyal medya hesaplarıyla ilgili araştırma yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi yer almadı. Kararda, şüpheli olarak belirlenen kişinin ifadesine de yer verilmedi.

DAHA FAZLA