Ek bütçe teklifinde AFAD'a 482 milyar TL'lik ek ödenek öngörüldü

Ek bütçe teklifinde AFAD'a 482 milyar TL'lik ek ödenek öngörüldü

Erdoğan, bir trilyon 119 milyar TL'lik ek bütçeyi TBMM'ye sundu.

Ek bütçe teklifi, Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Deprem harcamaları ek bütçe talebinde gerekçe gösterilirken, AFAD'a ayrılması öngörülen ek ödenek 482 milyar 829 milyon TL oldu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdğan'ın imzasıyla ek bütçe teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Seçim ekonomisi kapsamında yapılan harcamalar ve devam eden ekonomik yıkımın faturası, vergilerle yurttaşlara kesilirken; AKP'nin yıl ortasında ek bütçe yaratma alışkanlığı da devam etti.

İHA'nın aktardığına göre ek bütçe teklifinde, Maraş merkezli depremler nedeniyle yapıldığı belirtilen harcamalar da gerekçe gösterildi ve bir trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL ek ödenek öngörüldü. Bu rakamın 527 milyar 290 milyon 833 bin TL'sinin, deprem zararlarının giderilmesi amacıyla kullanılacağı savunuldu.

EK ÖDENEKTE AFAD İLK SIRADA

Ek bütçe teklifinde depremler gerekçe gösterilirken, Maraş merkezli depremler ve sonrasındaki süreçte kamuoyunda liyakatsız kadroları ve öngörülen depremlere rağmen yapılmayan hazırlıkları ile eleştiri konusu olan Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na (AFAD) ayrılan ödenek dikkat çekti.

Bloomberg'te yer alan habere göre teklifte en yüksek ek ödenek, 482 milyar 829 milyon TL ile AFAD için planlandı. AFAD'ın ardından ikinci sırada ise 279 milyar 750 milyon 936 bin TL ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yer aldı.

SALI GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Söz konusu "2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 11 Temmuz Salı günü görüşülecek.