DFG mayıs raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı

DFG mayıs raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gazetecilik örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.

Mayıs ayına ilişkin hak ihlalleri raporunu paylaşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği; 11 gazeteci gözaltına alındığını belirtti. Gazetecilere yönelik şiddet girişimlerinin arttığı ve kadın gazetecilerin ana hedef olduğu belirtilen raporda, iktidar ortakları tarafından hazırlanan yasa teklifine karşı eleştiriler dile getirildi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "2022 Mayıs Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu açıkladı. Gazetecilere ve çalıştıkları yayın organlarına yönelik sistematik hak ihlalinin olduğunun belirtildiği açıklamada, ihlallerin bir işkence haline dönüştüğüne dikkat çekildi.

'GAZETECİLERE YÖNELİK BU AĞIR ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR'

Mayıs ayının gazeteciler açısından yine hak ihlalleri ile dolu bir ay olduğuna değinilen açıklamada, "Adeta ‘zirvede bir final yapalım’ dercesine ayın son günü gazeteciler gözaltına alındı, işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddet tam bir insanlık suçudur. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddeti uygulayan polis hakkında bir an önce işlem yapılmalı ve cezalandırılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

'HAK İHLALLERİNDE ANA HEDEF KADIN GAZETECİLER'

Kadın gazetecilerin özellikle hedef alınarak şiddete maruz bırakıldığının vurgulandığı açıklamada, "Devlet eli ile geliştirilen hak ihlallerinde yine ana hedefin kadın gazeteciler olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yaptıkları haberler nedeniyle tehdit ve taciz edilerek, adeta kendilerine gözdağı verilmek istenmekte. Mayıs ayı verilerine baktığımızda sadece bir ay içerisinde ondan fazla kadın gazetecinin sistematik bir şekilde tehdit edildiğini görmekteyiz" denildi.

'EŞ BAŞKANIMIZIN BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDİYORUZ'

Kadın gazetecilere yönelik hukuksuz uygulamaların son halkası olarak DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasının olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Hakkında 4 günlük gözaltı kararı olduğu belirtilen Eş Başkanımıza dönük bu yaklaşım gazetecilerin nasıl baskı altına alınmak istendiğinin açık bir göstergesidir. Gözaltına alındığı gün yaptığımız açıklama ve acil çağrıda da belirttiğimiz gibi Dicle Müftüoğlu sadece gazetecilik yapmıştır ve herhangi bir suçla ilişkilendirilmeyecektir. Bu nedenle bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye kaydedildi.

'AKP-MHP İKTİDARI, 'DEZENFORMASYON YASASI'YLA SON ÇİVİYİ ÇAKMA GİRİŞİMİNDE BULUNDU'

Meclis’e getirilen "Dezenformasyon Yasası"na da değinilen açıklamada, "AKP-MHP iktidarı, Meclis’e getirdiği internet medyasına yönelik yeni yaptırımları içeren ‘Dezenformasyon Yasası’yla basın özgürlüğüne son çiviyi çakma girişiminde bulundu. Bu kanun teklifi yasallaştığı vakit beraberinde ciddi problemler de doğuracaktır. Türkiye’nin en temel problemi olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde var olan sansürü artıracak, birçok eşitsizliğe neden olacaktır. Aslında bir bütünen halkın haber alma ve bilgilenme hakkını elinden alacaktır. Bu yasa tasarısı aşırı sansür sonucu doğuracaktır. Bu nedenle çok tehlikeli bir süreci beraberinde getirecektir. Bu nedenle ilgili komisyonda da görüşülen bu yasa tasarısının tartışmaya mahal vermeden geri çekilmesini talep ediyoruz" çağrısında bulunuldu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gazetecilere dönük hukuksuz uygulamaların son bulmasını talep eden açıklamanın devamında, "Ayrıca bu gidişatı kabul etmeyen gazetecilere ve basın meslek örgütlerini de dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Mevcut iktidar, bu antidemokratik yaklaşımıyla bir sonuç elde edemeyecektir. Gerçek gazeteciler icazeti hiçbir zaman iktidar sahiplerinden almadı. Tekrardan söylüyoruz; kendinize gelin ve bu faşizan uygulamalardan bir an önce vazgeçin" ifadeleri kullanıldı.

YAŞAM HAKKINA VE GÜVENLİĞİNE YÖNELİK İHLALLER

DFG’nin mayıs ayı hak ihlalleri raporu şu şekilde:

- Gözaltına alınan gazeteciler: 11

- Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 11

- Tehdit edilen gazeteciler: 10

- Haber takibi engellenen gazeteciler: 11 olay

- Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 1

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ

- Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 4

- Hakkında dava açılan gazeteciler: 5

- Cezalandırılan gazeteciler: 4

- Tutuklu gazeteci sayısı (5 Haziran 2022 itibarıyla): 60

EKONOMİK-SOSYAL HAKLARA YÖNELİK İHLALLER

- İşine son verilen gazeteciler: 1

ENGELLEME VE SANSÜR

- RTÜK cezaları: 4

- Yayın yasağı kararı: 6

ERİŞİM ENGELİ

- Kapatılan internet sitesi: 8

- Erişim engeli getirilen haberler: 14

- Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği: 3" (MA)

DAHA FAZLA